Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
23
10
14
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Koen Bugter
Dossier: Overheidaanbesteding
Soort:

Korpschef ziet knelpunten in inkoopproces

Korpschef Bouman sluit zijn ogen niet "voor de onmiskenbare knelpunten in het inkoopproces." Dat schrijft hij in een blog over zijn besluit om vier inkopers en de directeur Facility Management op non-actief te zetten. De inkopers werden geschorst naar aanleiding van de aanbesteding van dienstauto’s.

De leidinggevende schrijft over het proces van inkoop: “Daar worstelden de voormalige korpsen al jaren mee. Het is complex en gaat om veel geld. Het beeld van gesjoemel is gauw gevestigd. Denken dat één politie hier bij toverslag verandering in brengt, is eenvoudigweg een illusie. Integendeel, de komst van één politie scherpte deze problematiek in bepaalde opzichten juist aan.”

De Rijksrecherche doet onderzoek naar de politiemensen en de aanbestedingen die zij deden. De korpschef legt uit dat niet alle inkoopcollega's verdacht worden van strafbare zaken: "Drie van de vijf collega’s zijn geschorst, omdat tegen hen de verdenking bestaat dat zij niet-integere, strafbare handelingen hebben verricht bij de aanbesteding van politievoertuigen. De twee anderen zijn leidinggevenden en buiten functie gesteld vanwege het voorgenomen, brede en diepgaande onderzoek naar het totale inkoopproces."

Het onderzoek van de Rijksrecherche is nog niet afgerond. De Korpschef heeft nog geen idee wat dit zal betekenen voor de inkopers die nu thuis zitten: "De uitkomst van het onderzoek is ongewis, ook voor mij. Hoeveel tijd dit nog duurt, weten wij evenmin. Wel staat vast dat zo’n langdurig onderzoek geruchten en speculaties voedt. Onder zo’n zwaard van Damocles kan niemand op den duur naar behoren functioneren. Ook dat speelde mee bij het genomen besluit. Mocht dit onderzoek geen bewijs opleveren, dan stel ik mij persoonlijk garant voor eerherstel."

Bouman neemt het op voor medewerkers die nu last hebben van alle berichten in de media. "Veel volstrekt betrouwbare, toegewijde en deskundige inkoopcollega’s voelen zich door de gebeurtenissen in het beklaagdenbankje gezet. Volstrekt ten onrechte." aldus Bouman.

Door Koen Bugter
Journalist Koen Bugter (1982) werkt nu zo'n achttien jaar in de journalistiek en werkte vooral als verslaggever voor verschillende omroepen in Hilversum waaronder BNN, AvroTros en KRO-NCRV. Voor inkopers-cafe.nl krijgt hij graag de onderste steen boven. Heeft u tips voor Bugter? U kunt hem mailen via: koen@inkopers-cafe.nl of via twitter volgen: @koenbugter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.