Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
02
03
13
Peter Streefkerk
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Peter Streefkerk
Dossier: Economie
Soort:

KPN aangeklaagd voor hinderen Europese aanbesteding

Telecombedrijf KPN wordt aangeklaagd door de Nederlandse staat voor het hinderen van de Europese aanbesteding vaste telefonie als onderdeel van OT 2010 in de periode 2010-2012. De Nederlandse staat, vertegenwoordigd door het Ministerie van Binnenlandse Zaken, stelt nu dat KPN bij de genoemde aanbesteding ‘onrechtmatig heeft gehandeld’. De aanbestedingsprocedure duurde daardoor veel langer en de vaste telefonie kosten voor de deelnemers aan de aanbesteding kwamen daardoor ook hoger uit.

Waar het ‘onrechtmatig handelen’ uit bestond wordt niet helemaal duidelijk, omdat de precieze aanklacht nog niet bekend is. De Nederlandse staat eist een schadevergoeding van 24 miljoen euro. Pogingen om dit geschil in der minne te schikken zijn mislukt.

Eind 2011 lagen KPN en de Nederlandse staat ook al over dit onderwerp in de clinch. KPN werd toen door de OPTA tot de orde geroepen. Het ging daarbij om hetzelfde contract voor  levering van vaste telefonie aan 200 overheidsinstellingen met een looptijd van tenminste 3 jaar. De opdracht had toen een waarde van maximaal 120 miljoen euro.

In eerste instantie won KPN de Europese aanbesteding. Tele2 maakte vervolgens binnen de Alcatel-termijn bezwaar, omdat KPN concurrentieverstorend had gewerkt. KPN had haar eigen netwerkbedrijf lagere inkooptarieven gevraagd. Daarmee konden zij ten opzichte van hun concurrenten een lagere prijs aanbieden en de opdracht binnen halen.

OPTA concludeerde toen na voorlopige gunning dat KPN onjuist had gehandeld, waarna de opdracht naar Tele2 ging. Hiertegen tekende KPN echter weer met succes bezwaar aan. Uiteindelijk trok KPN zijn voorstel in en werd de opdracht definitief gegund aan Tele2.

Het is voor de eerste keer in de geschiedenis dat de Nederlandse staat een leverancier aanklaagt voor geleden schade als gevolg van een door de leverancier veroorzaakte vertraging bij het uitvoeren van een Europese aanbestedingsprocedure. In het verleden werden leveranciers al wel aangeklaagd door de overheid voor het niet presteren conform de overeengekomen contractuele afspraken. 

Peter Streefkerk
Door Peter Streefkerk
Peter Streefkerk is mede-eigenaar van Starck Training & Development en Respect Inkoopconsultancy. Hij houdt zich bezig met interim management, advisering, projectmanagement, training en coaching op het gebied van contractmanagement en inkoop. Hij is auteur van de boeken Inkopen voor Dummies, Inkoop en een groot aantal artikelen over inkopen. Volg Peter op Twitter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.