Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
09
08
11
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Koos Plegt
Dossier: Onderzoek
Soort:

KPN en Philips koplopers inkoop groene stroom

Het bedrijfsleven is verder dan de overheid in het gebruik van groene energie. Grote bedrijven als KPN en Philips lopen in Nederland voorop, blijkt uit een ranglijst van windmolenfabrikant Vestas.

De windmolenfabrikant deed samen met financieel persbureau Bloomberg onderzoek naar de inkoop van groene stroom bij grote bedrijven. Zij namen daarvoor de duizend wereldwijd in beurswaarde grootste ondernemingen in beeld. Veertig procent van de stroom die Europese bedrijven gebruiken, blijkt opgewekt te zijn uit zon, wind of biomassa. Dit is een aanzienlijk hoger percentage dan de 20 procent groene stroom die de Europese Unie als eigen doelstelling voor het jaar 2020 hanteert. Ook in de Verenigde Staten loopt het bedrijfsleven voorop, al ligt het gebruik van groene stroom hier beduidend lager.

Nederland in top-10
In de lijst komen twee Nederlandse bedrijven voor: KPN en Philips, waarbij het eerste bedrijf het beste presteert. KPN, dat in 780 gigawattuur van zijn stroom groen inkocht, staat op de vijfde plek. Het Philips staat met 525 gigawattuur op de negende plek. KPN, dat verantwoordelijk is voor 1 procent van het totale Nederlandse elektriciteitsverbruik, heeft als doelstelling om in de toekomst alle stroom groen op te wekken. Op dit komt de helft van de voor het telecombedrijf opgewekte duurzame stroom uit wind.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.