Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
08
04
13
Peter Streefkerk
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Peter Streefkerk
Dossier: Global
Soort:

KPN onterecht uitgesloten van aanbesteding

Volgens het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) had de OPTA in 2011 wel maatregelen mogen nemen tegen KPN, maar had zij KPN niet mogen uitsluiten van de aanbesteding OT 2010. Bij deze aanbesteding van vaste telefonie voor de rijksoverheid hield KPN zich niet aan de regels. 

Concurrentiebelemmerend
De uitsluiting werd door het CBb vorige week maandag in hoger beroep bestempeld als concurrentiebelemmerend. Door de uitsluiting konden immers minder bedrijven deelnemen aan de aanbesteding. De gunningsbeslissing wordt echter niet teruggedraaid en Tele2 blijft contractpartij. Deze uitspraak in hoger beroep is definitief. Het niet terugdraaien van de gunningsbeslissing lijkt ingegeven door het feit dat dit aanzienlijke kosten met zich meebrengt en niet in het voordeel is van de deelnemers aan de overeenkomst.

Oneigenlijk voordeel 
Tijdens de voorbereiding van de inschrijving op de aanbesteding OT2010 wist KPN een korting te bedingen bij haar netwerkbedrijf. Daardoor kon het een aantrekkelijker bod neerleggen. KPN had dat echter op tijd moeten laten weten aan de andere inschrijvers. KPN was immers niet alleen inschrijver bij de aanbesteding, maar via haar netwerkbedrijf ook de toeleverancier van de overige inschrijvers. Ondanks het feit dat KPN drie dagen van te voren reeds op de hoogte was van de korting, meldde zij dit pas een uur voor sluiting van de inschrijving aan haar concurrenten. KPN had hiermee een oneigenlijk voordeel verkregen.

Klacht bij OPTA
Op basis een klacht van Tele2 werd deze overtreding van de regels in 2011 voorgelegd aan telecom toezichthouder OPTA die de onregelmatigheden bevestigde. Uiteindelijk trok KPN zich op last van de OPTA terug uit de aanbesteding en kreeg Tele2 de uitvoering van het contract ter waarde van € 120 miljoen toegewezen. 

Consequenties voor overige rechtszaken
De OPTA geeft aan dat zij de uitspraak van het CBb nader bestudeert. KPN heeft kennis genomen van uitspraak en richt zich op het vervolgtraject. Er loopt nog een hoger beroep vanuit KPN tegen de beslissing van de OPTA, dat KPN niet transparant genoeg heeft gehandeld tijdens deze aanbestedingsprocedure. Niet duidelijk is welke consequenties deze uitspraak heeft voor de rechtszaak waarbij KPN wordt aangeklaagd door de Nederlandse staat voor het hinderen van dezelfde Europese aanbesteding. 

Aanvullende informatie:
Peter Streefkerk
Door Peter Streefkerk
Peter Streefkerk is mede-eigenaar van Starck Training & Development en Respect Inkoopconsultancy. Hij houdt zich bezig met interim management, advisering, projectmanagement, training en coaching op het gebied van contractmanagement en inkoop. Hij is auteur van de boeken Inkopen voor Dummies, Inkoop en een groot aantal artikelen over inkopen. Volg Peter op Twitter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.