Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
25
03
11
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Koos Plegt
Dossier: Inkopers-Cafe.nl
Soort:

Kraljic bedacht inkoopmatrix in droom

Als organisator van het NEVI Inkoopcongres Oost-Nederland mikte Richard Holman op een grote naam en haalde Peter Kraljic als spreker binnen. “Een uniek optreden.”

Holman was verantwoordelijk voor de line-up van het evenement. Behalve voorzitter van de NEVI-kring IJsselvallei is hij in het dagelijks leven docent inkoopmanagement op Hogeschool Windesheim in Zwolle en directeur-eigenaar van Accent Inkoopadvies. Geen toeval dat het congres op 9 maart plaatsvond op de campus van Hogeschool Windesheim. Omdat het de eerste keer was dat de NEVI-kringen IJsselvallei, Gelderland en Twente een gezamenlijk congres organiseerden, vond men dat er een aansprekende naam op de affiche moest komen. Holman probeerde het bij Peter Kraljic, grondlegger van de Kraljic-matrix, en had zowaar succes.

Overtuigen
Hoe doe je zoiets? “Gewoon bellen, gebruik maken van je netwerk”, zegt Holman met gepaste trots. “Ik heb hem moeten overtuigen. Zelf vond hij zijn kijk op de inkoopwereld niet van deze tijd.” De inmiddels gepensioneerde Kraljic ging overstag toen Holman vertelde dat hij juist vond dat zijn visie  over de rol van inkoop in een competitieve omgeving uitstekend aansloot bij de thematiek van het congres. Het programma in Zwolle nam als uitgangspunt het NEVI-jaarthema ‘Waardecreatie’.

Hierop bracht Holman twee dagen met Kraljic door, waarbij hij veel nieuwe dingen hoorde. Zo blijkt de Sloveen Kraljic getrouwd te zijn met een Nederlandse vrouw, waarmee hij tegenwoordig in Duitsland woont. “Hij spreekt een beetje Nederlands, heeft in ons land gewoond en is zelfs tot Nederlander genaturaliseerd!” Kraljic lijkt ondertussen nauwelijks bewust te zijn van de bekendheid die hij in Nederland geniet. “Hij heeft een neef in Groningen die hem soms opbelt en zegt ‘Uncle Peter, you’re in the newspaper’.”

Anekdotes
In gezelschap van Windesheim-collega Geoffrey Hagelaar (lector Supply Management) had Holman de avond voor het congres een etentje met Kraljic en diens vrouw in het Zwolse restaurant De Librije. Uit de gesprekken, die in een mengelmoes van Engels, Duits, Spaans en Nederlands plaatsvonden, kan Holman enkele aardige anekdotes vertellen. Over het ontstaan van Kraljic’ beroemde matrix bijvoorbeeld. “In ’73 kwam hij als jonge consultant van McKinsey bij Basf voor een inkoopvraagstuk te staan. Kraljic dacht, dacht en dacht, werd op een nacht ineens wakker uit een droom en schreef midden in de nacht vier A4’tjes vol. Die drie kantjes vormden de basis van de Kraljic-matrix. Toen ik dat alles hoorde… dat bezorgde me als inkoopdocent kippenvel.”

Het bezoek van Kraljic aan Nederland en het NEVI Inkoopcongres Oost-Nederland is een unieke gebeurtenis geweest, denkt Holman. “Het was absoluut heel bijzonder, want het zal nooit meer voorkomen. Ik heb hem dat ook gevraagd. ‘Ik ben lui’, vertelde hij, maar ook vond hij dat hij niet meer met de voeten in de klei van de inkoop staat. Dit is dus zeker de laatste keer geweest dat hij sprak op een Nederlands congres.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.