Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
11
01
13
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Koos Plegt
Dossier: Economie
Soort:

Kritiek op Wal-Mart door geslotenheid over leveranciers

De druk op Wal-Mart is toegenomen na de brand in een kledingfabriek in Bangladesh. De Amerikaanse retailgigant moet zijn leveranciers bekendmaken, zo vinden veel mensen.

De brand in november kostte het leven van 112 personeelsleden. Volgens een artikel op Bloomberg.com hebben vooral organisaties die zich bezighouden met arbeidsrechten Wal-Mart onder druk gezet om meer verantwoordelijkheid te nemen voor de leveranciers van hun kleding. 'Public disclosure' van supply chains is een verschijnsel dat in de media in toenemende mate aandacht krijgt. Verschillende retail- en kledingbedrijven, waaronder Nike, voeren een beleid dat gericht is op meer verantwoordelijkheid voor leveranciers in landen waar onveilige werkomstandigheden veel voorkomen.

Bedrijfsbeleid

In tegenstelling tot andere bedrijven wil Wal-Mart zijn leveranciers niet bekendmaken en maakt het lage inkoopkosten deels mogelijk door een oogje toe te knijpen wat betreft de werkomstandigheden van leveranciers. Wel beëindigde Wal-Mart in november de samenwerking met een leverancier die zonder toestemming de productie zou hebben ondergebracht bij de uitgebrande Al-Tazreen fabriek. Wal-Mart zou deze fabriek al eerder op een zwarte lijst hebben geplaatst. Wanneer dat zou zijn gebeurd, wil Wal-Mart niet bekendmaken. “Onze corporate policy is dat wij niet ingaan op onze leveranciersrelaties”, zegt een woordvoerder van het retailbedrijf.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.