Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
07
02
19
Jon Jonoski
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Jon Jonoski
Dossier: Inkoop
Soort:

Kritische medicijnen niet geleverd bij harde Brexit

Kritische medicijnen niet geleverd bij harde Brexit

Ongeveer 50 kritische geneesmiddelen die uit het Verenigd Koninkrijk worden geïmporteerd, zullen mogelijk niet beschikbaar zijn wanneer het land zonder deal de EU verlaat. Dat heeft minister van Medische Zorg Bruno Bruins in een brief aan de Tweede Kamer laten weten. Apothekers en medicijngroothandelaren zijn op de hoogte gesteld.

Volgens de NOS heeft het ministerie alle 2700 medicijnen die vanuit het VK worden geïmporteerd tegen het licht gehouden. Daaruit is gebleken dat voor de meeste geneesmiddelen een alternatief binnen de EU gevonden kan worden. Van de producten waar geen alternatief voorhanden is, zijn er ongeveer 50 cruciaal, omdat ze gebruikt worden voor de behandeling van kwetsbare groepen of levensbedreigende aandoeningen.

Bezorgdheid
Het ministerie heeft slechts aan apothekers en medicijngroothandelaren laten weten om welke 50 medicijnen het gaat. Zij kunnen zo tijdig maatregelen nemen door bijvoorbeeld te kijken of ze in een ander land kunnen inkopen. Apothekers kunnen ook proberen om zelf de medicijnen te maken. De lijst zal niet publiekelijk bekendgemaakt worden, om bezorgdheid, hamsteren en prijsspeculatie te voorkomen.

Uitzonderingen
Als er toch grote problemen ontstaan, kunnen er volgens Bruins uitzonderingen worden gemaakt om kritische middelen ook na een harde Brexit te kunnen importeren. Daarnaast heeft de minister zorginstellingen opgeroepen om na te kijken welke medische hulpmiddelen uit het VK komen, of daar geregistreerd staan. Vervolgens zouden zij bij fabrikanten moeten aandringen om de registratie naar een ander EU-land over te schrijven.

Jon Jonoski
Door Jon Jonoski
Jon Jonoski is een enthousiaste journalist die zich graag verdiept in de wereld van inkoop en aanbestedingen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.