Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
25
07
11
Michèle Giebing
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Michèle Giebing
Dossier: Inkoop
Soort:

Kwaliteit zorg verbeteren door selectieve inkoop

Verzekeraars mogen weigeren bij ziekenhuizen bepaalde zorg in te kopen, wanneer de criteria waarop zij deze keuze maken transparant en verifieerbaar is voor de consument. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) wijst hiermee een klacht af van de Samenwerkende Algemene Ziekenhuizen (SAZ) tegen het inkoopbeleid voor borstkankerzorg van verzekeraar CZ.

Op deze manier worden zorgaanbieders alert gehouden kwalitatieve zorg tegen een redelijke prijs te bieden. Dat kan de kwaliteit van de zorg verbeteren. In oktober 2010 presenteerde CZ een lijst van ziekenhuizen waarbij de verzekeraar nog inkoopt en waar niet. Deze lijst was gebaseerd op het aantal succesvol uitgevoerde borstkankeroperaties. SAZ zag deze informatie als onjuist en misleidend, en diende een klacht in.

Normen
De Inspectie voor de Gezondheidszorg had geen problemen met de lijst van CZ. De NZa gaat mee in dit oordeel, maar geeft wel aan dat verzekeraars hun redenen duidelijk en zorgvuldig moeten formuleren. Als een verzekeraar besluit niet in te kopen bij een bepaald ziekenhuis, betekent dat niet per definitie dat deze ‘slechte zorg’ levert. Zolang het ziekenhuis voldoet aan de normen van de Inspectie voor de Gezondheidszorg zou het in orde moeten zijn.

Michèle Giebing
Door Michèle Giebing
Michèle Giebing

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.