Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
12
11
18
Jon Jonoski
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Jon Jonoski
Dossier: Logistiek
Soort:

Kwart logistieke bedrijven ziet winst dalen

Kwart logistieke bedrijven ziet winst dalen

In het derde kwartaal van 2018 kreeg 27% van de Nederlandse logistieke dienstverleners en transporteurs te maken met een winstdaling, terwijl 32% hun winst zag stijgen. In dezelfde periode vorig jaar kon 44% van de bedrijven in deze sector een winststijging noteren, terwijl slechts 17% de winst zag dalen. Deze cijfers meldt branchemedium Logistiek.nl op basis van de periodieke enquête van Transport en Logistiek Nederland (TLN).

TLN-voorzitter Arthur van Dijk stelt dat de hogere kosten voor brandstof en personeel er voor zorgen ervoor dat de sector te weinig kan profiteren van de economische groei en de stijgende prijzen die daarmee gepaard gaan. Ook denkt hij dat de sector de laatste tijd steeds meer diensten is gaan aanbieden zonder de daar aan verbonden kosten en risico’s goed door te rekenen.

Kentering
Hoewel van Dijk deels de schuld bij de vervoerders zelf legt, meent hij ook dat zij “te veel worden afgeknepen door inkopers.” Positief is volgens hem wel dat er een kentering komt, doordat de sector meer het heft in eigen hand zou nemen. Hij wijst bijvoorbeeld naar bedrijven die hogere prijzen vragen in de vorm van een zogeheten conjunctuurheffing.

Vertrouwen
Hij lijkt daarmee optimistischer dan de sector zelf. Volgens het TLN-onderzoek bereikte het vertrouwen van de logistieke bedrijven afgelopen kwartaal het laagste niveau in twee jaar. Daarnaast groeide de bedrijvigheid minder snel dan een kwartaal daarvoor, en blijkt het voor bedrijven lastiger geworden om personeel te vinden.

Jon Jonoski
Door Jon Jonoski
Jon Jonoski is een enthousiaste journalist die zich graag verdiept in de wereld van inkoop en aanbestedingen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.