Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
01
06
18
Jon Jonoski
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Jon Jonoski
Dossier: PMI
Soort:

Laagste PMI in 8 maanden

Laagste PMI in 8 maanden

De NEVI Purchasing Managers Index (PMI) daalde van 60,7 in april naar 60,3 in mei. Hoewel dit het laagste niveau in acht maanden betekent, is dit ook de op acht na hoogste PMI-waarde sinds maart 2000. Dat duidt op een sterke verbetering van de bedrijfsomstandigheden.

Arjan van Weele, hoogleraar Inkoomanagement aan de TU Eindhoven verduidelijkt dat dit uitstekende cijfers zijn. Een PMI-waarde boven de 50 betekent dat de industriële bedrijvigheid is toegenomen, een cijfer onder de 50 betekent juist het tegenovergestelde. Volgens van Weele hebben ondernemers dan ook genoeg redenen om optimistisch te zijn. Zo is de orderontvangst vanuit zowel binnen- als buitenland goed en draait de productiecapaciteit op volle toeren. De productie-index noteerde 59,4 in mei, ten opzichte van 58,6 in april.

Levertijden

Zorgpunten zijn volgens van Weele de almaar toenemende levertijden van leveranciers, waarbij aanbieders van halffabricaten de kroon spannen, en de stijgende prijzen van grondstoffen en componenten. Daarnaast is de vraag naar vaklui groot. Zeker professionele inkopers zijn lastig te vinden.

Inflatie

Tot slot zijn de gemiddelde inkoopprijzen in mei wederom flink gestegen, waardoor de huidige inflatieperiode nu al 21 maanden duurt. De inflatie was iets minder hoog dan de maand ervoor en de laagste in acht maanden, maar lag opnieuw boven het onderzoeksgemiddelde op lange termijn. De subsectoren consumptiegoederen en halffabricaten lieten als enige een minder hoge inflatie zien

Jon Jonoski
Door Jon Jonoski
Jon Jonoski is een enthousiaste journalist die zich graag verdiept in de wereld van inkoop en aanbestedingen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.