Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
28
05
15
Nancy van Bemmel
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Nancy van Bemmel
Dossier: Inkoop
Soort:

‘Laat prijs kankermedicijnen afhangen van effectiviteit’

‘Laat prijs kankermedicijnen afhangen van effectiviteit’

Express Scripts, de op een na grootste Amerikaanse inkoper van geneesmiddelen, wil de prijzen van kankermedicijnen laten afhangen van de effectiviteit. Daarmee hoopt de inkooporganisatie de oplopende kosten van nieuwe behandelingen tegen kanker af te wenden. Nieuwe behandelingen tegen kanker komen geregeld op de markt. Recent onderzoek toont echter aan dat de nieuwe middelen in sommige gevallen het leven maar enkele maanden verlengen, terwijl ze een vergelijkbare prijs hebben met behandelingen die meer gezondheidswinst opleveren.

Dat nieuwe behandelingen steeds duurder worden blijkt uit een rapport van een Amerikaans statistiekbedrijf. Hierin wordt aangetoond dat de uitgaven aan kankermedicijnen in vijf jaar wereldwijd zijn verdubbeld, van jaarlijks 50 miljard, naar 100 miljard vorig jaar. Dat schrijft het FD.

Maximaal betalen
Express Scripts is een zogenoemde ‘pharmacy benefit manager’, een private partij die namens zorgverzekeraars, werkgevers en publiek gefinancierde zorginstellingen over medicijnen onderhandelt met geneesmiddelenproducenten. “Een van de grote frustraties is altijd geweest dat er mensen zijn die maximaal betalen voor medicijnen die niet altijd het beste resultaat geven”, aldus een bestuurder van Express Scripts.

Forse prijsdalingen
De inkooppartij heeft de afgelopen tijd forse prijsdalingen van dure geneesmiddelen bedongen. Zo maakte het enkele maanden geleden bekend de middelen van Gilead tegen hepatitis C, Sovaldi en Harvoni praktisch niet meer te vergoeden, omdat concurrent AbbVie een betere prijs bood voor een vergelijkbaar medicijn tegen de leverinfectieziekte. Het aandeel van Gilead kreeg een klap van zo’n 18%, waarna het bedrijf zijn prijs drastisch liet zakken.

Nancy van Bemmel
Door Nancy van Bemmel
Nancy van Bemmel is een gedreven journalist. Voor Inkopers-café zet ze zich graag in om inkopers snel van het allerlaatste nieuws te voorzien. Heeft u tips voor Nancy? U kunt haar mailen via: nancy@inkopers-cafe.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.