Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
01
12
16
Samira Huibregtse
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Samira Huibregtse
Dossier: Duurzaam inkopen
Soort:

Leveranciers palmolie schenden mensenrechten

Leveranciers palmolie schenden mensenrechten

Bedrijven als Nestlé en Unilever gebruiken in hun producten palmolie van leveranciers in Indonesië. Deze leveranciers schenden mensenrechten. Dit is te lezen in het rapport van Amnesty: The great palm oil scandal: Labour abuses behind big brand names. De mensenrechtenorganisatie hoopt dat de multinationals beter gaan onderzoeken waar hun palmolie vandaan komt.

Amnesty heeft, volgens hln.be, onderzoek gedaan naar de grote palmolieleverancier Wilmar. Ze spraken met 120 werknemers van de plantages. Daaruit kwam een scala aan schendingen naar voren. Amnesty trof op de plantages jonge kinderen aan, die zwaar werk moesten doen tegen een hongerloontje. Arbeiders werden ook blootgesteld aan gevaarlijke stoffen en kregen daarvoor geen extra bescherming. Kortom, met de veiligheid was het slecht gesteld.

Controle
Wilmar heeft toegegeven dat er op het gebied van arbeidsomstandigheden problemen zijn. Toch zijn minstens drie van de vijf palmolieproducenten die Amnesty onderzocht, gecertificeerd als ‘duurzaam’. Maar in de praktijk wordt dit niet veel gecontroleerd.

Unilever
Unilever heeft gezegd dat er inderdaad problemen zijn op het gebied van arbeids- en mensenrechten in de palmolie-industrie. Er is, volgens hun, al flinke vooruitgang geboekt met het aanpakken van milieuproblemen bij de teelt van palmolie. Maar er kan nog veel meer gedaan worden wat betreft de ‘zeer zorgwekkende’ maatschappelijke problemen.

Nestlé
Nestlé benadrukt intensief te hebben samengewerkt met Amnesty bij de totstandkoming van het rapport. Ze onderzochten de beschuldigingen die te maken hebben met de aankoop van palmolie, waaronder ook hun toeleveranciers.

Samira Huibregtse
Door Samira Huibregtse
Samira Huibregtse is een jonge, enthousiaste journalist die met plezier op zoek gaat naar interessant nieuws in de wereld van inkopen en aanbesteden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.