Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
13
01
16
Nancy van Bemmel
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Nancy van Bemmel
Dossier: Inkoop
Soort:

Lidl koopt nog steeds plofkip in

Lidl blijkt nog steeds kip te verkopen van het plofkipras. De supermarktketen beloofde vanaf 1 januari helemaal ‘plofkipvrij’ te zijn, maar is niet overgestapt naar een langzamer groeiend ras. Met kunstgrepen zorgt de discountsupermarkt alleen dat de dieren iets minder snel worden vetgemest.

“Dit druist in tegen alle afspraken om over te stappen op diervriendelijkere kip”, reageert woordvoerder Niels Dorland van Wakker Dier tegen het AD. “Door de kippen van dit ras langzamer te laten groeien, vergroot je alleen het risico dat ze honger lijden.”

Verrast
Lidl is verrast door de kritiek. Volgens de supermarkt zijn er afspraken gemaakt over onder meer de maximale groei per dag, het aantal dieren per vierkante meter en de slachtleeftijd. Lidl zegt dat de kippen aan al deze eisen voldoen.

Slimme truc
“Economisch haalt Lidl een slimme truc uit”, zegt pluimvee-econoom Peter van Horne van Wageningen Universiteit. “Doordat deze kip veel grotere borstfilets produceert, is het vlees een stuk goedkoper dan de trager groeiende rassen waar Jumbo en AH op zijn overgestapt.”

Onderzoek
Lidl laat weten dat er met de Wageningen Universiteit direct een onderzoek wordt gestart naar de relatie tussen het ras, de leefomstandigheden en het welzijn van de dieren. “Wij gaan bij onze leverancier na op welke termijn we kunnen omschakelen naar een ander ras, als de uitkomst van het onderzoek dat vraagt.”

Nancy van Bemmel
Door Nancy van Bemmel
Nancy van Bemmel is een gedreven journalist. Voor Inkopers-café zet ze zich graag in om inkopers snel van het allerlaatste nieuws te voorzien. Heeft u tips voor Nancy? U kunt haar mailen via: nancy@inkopers-cafe.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.