Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
06
07
17
Samira Huibregtse
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Samira Huibregtse
Dossier: Global
Soort:

Lijst SER moet kinderarbeid en slavernij stoppen

De Sociaal-Economische Raad (SER) heeft een lijst samengesteld van 3000 naaiateliers waar Nederlandse kledingverkopers mee samenwerken. Met deze lijst kan SER achterhalen bij welke fabrieken kinderarbeid en slavernij voorkomt en welke winkels daar inkopen, maar er zijn nog enige twijfels over de lijst. Dat meldt Volkskrant.

De SER wil met de publicatie van de locatielijst misstanden met mensenrechten, arbeidsomstandigheden, dierenwelzijn en milieu tegengaan. Fabrieken kunnen deze misstanden zelf melden en SER bekijkt de klacht dan met een speciaal daarvoor opgerichte commissie. Zij doen dan ook een bindende uitspraak over de klacht. Toch zijn er twijfels over hoe deze lijst zorgt voor duurzaam en maatschappelijk verantwoorde kleding.

Klein deel
Allereerst zetten de 64 bedrijven die hieraan meewerken zich al in voor betere werkomstandigheden. De bedrijven bevatten 40 procent van de markt. De lijst verandert niets aan de andere 60 procent van de kledingmarkt. De SER hoopt in 2020 wel 80 procent van de markt in de lijst te hebben verwerkt.

Niet openbaar
Een ander probleem is dat het wel te zien is waar Nederlandse bedrijven kleding laten maken, maar niet in welke ateliers zij actief zijn. Deze informatie is niet gepubliceerd vanwege concurrentieoverwegingen. Als ketens bijvoorbeeld een plek gevonden hebben waar ze tegen een relatief lage prijs en onder de juiste omstandigheden kleding laten maken, willen ze dat niet delen met andere kledingmerken. De SER is wel op de hoogte van deze informatie, waardoor zij bij mistanden op een locatie, de betrokken partijen daarover kunnen benaderen.

Samira Huibregtse
Door Samira Huibregtse
Samira Huibregtse is een jonge, enthousiaste journalist die met plezier op zoek gaat naar interessant nieuws in de wereld van inkopen en aanbesteden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.