Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
20
01
17
Samira Huibregtse
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Samira Huibregtse
Dossier: Grondstoffen
Soort:

Lithium wordt steeds populairder

Lithium wordt steeds populairder

Zowel de prijs als de vraag naar lithium is hard aan het stijgen. Een gevaar hierbij is dat de stijgende vraag overproductie kan uitlokken, iets wat veel gebeurt bij grondstoffen. De gestegen prijzen kunnen daarom ook net zo hard weer dalen, meldt het Financieel Dagblad.

Lithium is veel te vinden in lithium-ionbatterijen in consumentenelektronica. Maar, en dat verklaart de grote groei in de vraag, de batterij komt ook terug in elektrische auto’s. Ook al zit er maar een paar procent lithium in een lithium-ionbatterij, analisten van fondsenvergelijker Morningstar verwachten toch een groeiende vraag. De groei zal, volgens de analisten, met 16 procent per jaar gaan groeien, van 175.000 ton in 2015 naar 775.000 ton in 2025. Een groei die op de grondstoffenmarkten niet veel voorkomt.

Overaanbod
Het risico op overaanbod is daarom aanwezig. Piet Busscher, vermogensbeheerder van RobecoSAM, gelooft echter niet dat het de komende jaren zo’n vaart zal lopen. Er is namelijk veel vraag naar lithium. Bovendien is het de vraag hoe snel de producenten hun productie kunnen opvoeren. Lithium wordt op een paar plekken op de wereld grootschalig gewonnen. Dit is voornamelijk in Chili, China, Argentinië en Australië. Daarnaast is productie, in bijvoorbeeld Australië, lastig. Lithium zit daar opgesloten in gesteente en dat moet eerst verhit worden.

Experiment
Om toch aan de groeiende vraag te kunnen blijven voldoen, wordt er veel geëxperimenteerd met nieuwe technieken. In Australië proberen ze bijvoorbeeld met chemicaliën lithium uit het gesteente te krijgen. Zo hoeft het niet eerst worden verhit.  

Samira Huibregtse
Door Samira Huibregtse
Samira Huibregtse is een jonge, enthousiaste journalist die met plezier op zoek gaat naar interessant nieuws in de wereld van inkopen en aanbesteden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.