Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
10
12
12
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Koos Plegt
Dossier: Economie
Soort:

Lokaal uitgeven euro levert meer op

Het ontwikkelen van lokale supply chains is een winstgevende onderneming. Toch hebben nog maar weinig bedrijven hiervoor een samenhangende strategie, vindt Ethan Kapstein (INSEAD).

CEO's kennen vaak de impact van hun lokale supply chains niet, evenals de verantwoordelijkheid die zij hebben naar hun stakeholders. Volgens Ethan Kapstein, wetenschapper van INSEAD, kunnen bedrijven een veel grotere rol spelen dan nu het geval is in de ontwikkeling van lokale ketens. Dit kan door te investeren in capaciteit, opleidingen en het meer 'bankable' maken van lokale leveranciers en deze toegang te verschaffen  tot groeikapitaal.

Lokaal sourcen van hop
Veel bedrijven hebben nog geen coherente strategie ontwikkeld voor de ontwikkeling van lokale ketens, vertelde Kapstein op het International Supply Management Congress (ISMC) in het Amsterdamse RAI-gebouw. Met enkele praktijkvoorbeelden maakte hij de impact van lokale ketens inzichtelijk. Zo koos het bierbedrijf Nile Breweries vanwege hoge importbelastingen lokaal in Oeganda hop te sourcen voor het bier Eagle Lager, dat het alleen in Oeganda verkoopt. Dit is inmiddels het best verkochte bier in het Afrikaanse land, waar lokale boeren sterk van profiteren.

Indirecte impact
Een ander voorbeeld van de lokale impact die sourcing kan hebben is een mijnbouwbedrijf in Newmont, Ghana. De eigenaar van de mijn, NGGL, deed onderzoek naar de economische impact ervan. Naast de directe werkgelegenheid voor 1200 medewerkers bleek de mijn indirect een economie van 48.000 te ondersteunen en een impact te hebben die goed is voor een procent van het Ghanese BNP.

Good business
Voor de ontwikkeling van lokale supply chains moeten bedrijven volgens Kapstein aan een belangrijke voorwaarde voldoen: “Incentives moeten aligned zijn. Bijvoorbeeld in de vorm van verzekeringen, lagere kosten of risk management.” De impact ervan loont volgens de Amerikaanse wetenschapper de moeite. Want een investering van een miljoen euro in lokale mkb-bedrijven genereert een waarde van 3,8 miljoen euro en 1200 lokale banen, terwijl een zelfde investering in 'global companies' 1,7 miljoen euro en 480 banen oplevert. Kapstein: “Het ontwikkelen van lokale supply chains is 'good business'.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.