Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
31
08
15
Nancy van Bemmel
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Nancy van Bemmel
Dossiers: Duurzaam inkopen, Inkoop
Soort:

Mansveld: “MTCS voldoet wel aan voorwaarden certificering”

Mansveld: “MTCS voldoet wel aan voorwaarden certificering”

Het kabinet wil het Maleisische duurzaam hout certificaat MTCS volledig gaan erkennen voor het inkoopbeleid van de Nederlandse overheid. Dat lieten staatssecretaris Mansveld en Dijksma in juli weten aan de Tweede Kamer. Daarop volgde een discussie met onder andere het Wereld Natuur Fonds en Greenpeace, die vervolgens door Mansveld van belangenverstrengeling en obstructie werden beticht. Ook de inheemse volken van Maleisië verwerpen het systeem en vinden dat ze niet bij de boskap worden betrokken.

Naar aanleiding van de vurige discussie zijn er Kamervragen gesteld. Hierin werd onder andere gevraagd waarom Mansveld er het volste vertrouwen in blijft houden dat de Maleisische overheid wel aan de voorwaarden ten aanzien van de certificering voldoet. “Met het recente bezoek aan Maleisië heeft de Nederlandse regering zich op de hoogte gesteld van de vorderingen die zijn gemaakt in het MTCS-systeem ten aanzien van de eerder geconstateerde tekortkomingen. Het beeld dat deze punten succesvol zijn opgepakt door de keurmerkorganisatie en de gecertificeerde bosbeheerders is tijdens dat bezoek bevestigd”, antwoordt Mansveld.

Lobby rondom houtkeurmerken
Ook verduidelijkt Mansveld haar redenen om aan het WNF en Greenpeace te twijfelen. “In de kamerbrief van 13 juli is gewezen op belangenverstrengelingen die zich voordoen in de lobby rondom houtkeurmerken. Zo worden bestuursfuncties bij FSC bekleed door dezelfde mensen die ook sleutelposities hebben bij de non gouvernementele organisaties. Tijdens het bezoek aan Maleisië is door de non gouvernementele organisaties gemeld dat het nadrukkelijk beleid is om uitsluitend FSC te ondersteunen.”

Geen steun inheemse volken
Begin juli bezocht staatssecretaris Dijksma Maleisië om de Nederlandse steun voor het Maleisische keurmerk opnieuw te bespreken. Volgens Dijksma kreeg ze tijdens haar reis de volle steun van vertegenwoordigers van de inheemse volken in het land. “Daar klopt niets van”, reageerde voorzitter Thomas Jalong van de grootste organisatie van inheemse volken JOAS. “We verwerpen het systeem en de meeste van onze 89 leden klagen er al jaren over dat ze niet of nauwelijks bij de boskap worden betrokken”. Mansveld is verbaasd over deze uitingen. “Tijdens het bezoek aan Maleisië is gesproken met meerdere belangengroepen, waaronder JOAS. Alle belangengroepen hebben zich positief uitgesproken over het keurmerk MTCS en de verbeteringen die de afgelopen jaren tot stand zijn gebracht”, stelt de staatssecretaris.

 

Nancy van Bemmel
Door Nancy van Bemmel
Nancy van Bemmel is een gedreven journalist. Voor Inkopers-café zet ze zich graag in om inkopers snel van het allerlaatste nieuws te voorzien. Heeft u tips voor Nancy? U kunt haar mailen via: nancy@inkopers-cafe.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.