Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
12
12
13
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
2
Door Bas Heerink
Dossier: Overheidaanbesteding
Soort:

Marktplaats uitwisselen softwarelicenties overheid

Overheden beschikken over aanzienlijke hoeveelheden softwarelicenties, waarvan er veel totaal overbodig zijn. De komst van een marktplaats moet overheden helpen met het uitwisselen van overtollige licenties.

Veel overheden in Nederland kunnen flink bezuinigen als het aankomt op de kosten voor softwarelicenties. Het is mogelijk niet gebruikte softwarelicenties uit te wisselen met bijvoorbeeld andere overheden, maar door de complexiteit hiervan staan veel overheden hier onwelwillend tegenover. De site overbijdeoverheid.nl, een marktplaats voor softwarelicenties van overheidsinstellingen, gaat hen helpen kosten te besparen door de niet gebruikte softwarelicenties uit te wisselen.

Winst te boeken
Niet alleen kostbare software als Oracle, SAP en ESRI wordt in veel te grote aantallen ingekocht, maar ook eenvoudige software als de officepakketten van Microsoft blijft regelmatig onbenut. De overheden hebben zelf vaak geen zicht op de hoeveelheid licenties die men eigenlijk heeft. “En als ze dit al weten, dan zijn ze vaak niet op de hoogte van de mogelijkheid om overtollige softwarelicenties uit te wisselen met derden”, zegt Gerbrand Bijkerk, initiatiefnemer van de website overbijdeoverheid.nl, op de website binnenlandsbestuur.nl.

Uitwisselen toegestaan
In juli 2012 oordeelde het Europese Hof van Justitie dat licenties gewoon verhandelbaar zijn. Ook al staat in de licentievoorwaarden altijd dat dit niet is toegestaan. Om de mogelijkheid voor het uitwisselen van softwarelicenties voor de overheid te vergemakkelijk, moet er meer onafhankelijk advies komen. Dit is volgens Bijkerk nog te vaak afwezig, waardoor overheden niet eens kijken naar de mogelijkheid van het uitwisselen van software.

Reacties:

  • Anoniem | 18-12-2013 om 21:28

    Het Rijk is een rechtspersoon dus is het binnen het Rijk geen handelen maar verschuiven van bezittingen… toch?

  • Anoniem | 14-01-2014 om 13:08

    Beetje makkelijk. Ik ben een consument dan mag ik toch ook mijn bezittingen verschuiven…of kopietje geven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.