Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
05
04
16
Nancy van Bemmel
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Nancy van Bemmel
Dossier: Inkoop
Soort:

10 procent 'onzinzorg' kan worden geschrapt

Marcel Levi, bestuursvoorzitter van het AMC, ziet dat er iets moet gebeuren aan de spilzucht in de zorg. Er kan volgens hem 10 procent ‘onzinzorg’ worden geschrapt, zonder dat de patiënt daar de dupe van wordt. Het AMC schaft regelmatig nieuwe technologieën aan, zoals nieuwe PET-scans. De tests die voorheen gebruikt werden, namelijk de echo en de CT-scan, worden ook nog steeds ingezet. Levi ziet dat artsen gesteld zijn op hun routine, maar dit is geldverslindend, zegt hij tegen Het Parool.

Besparing 70 miljoen
In het AMC is al 70 miljoen bespaard. Maar toch kan er nog veel ‘zinloze zorg’ worden bezuinigd, stelt Levi. Dit is volgens hem nodig om de groei in de vraag de komende jaren op te vangen. Er komen een hoop veelbelovende geneesmiddelen op de markt. Maar naast veelbelovend, zijn ze volgens de bestuursvoorzitter van de AMC ook ‘krankzinnig duur’.

Zinloze zorg
Ook rept Levi over overbodige onderzoeken en foto’s, routinematig elke dag bloed prikken, maar ook ingrepen waar de patiënt niet beter van wordt. De geneeskunde explodeert van de nieuwe dingen. Er is nu zo veel mogelijk, dat doktoren volgens Levi zichzelf soms vergeten af te vragen wat de patiënt ermee opschiet. Ziekenhuizen worden beloond voor handelen en behandelen. Levi pleit daarom voor verdere specialisatie van ziekenhuizen. De marktwerking moet plaatsmaken voor samenwerking tussen ziekenhuizen.

Nancy van Bemmel
Door Nancy van Bemmel
Nancy van Bemmel is een gedreven journalist. Voor Inkopers-café zet ze zich graag in om inkopers snel van het allerlaatste nieuws te voorzien. Heeft u tips voor Nancy? U kunt haar mailen via: nancy@inkopers-cafe.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.