Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
18
07
13
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Koos Plegt
Dossier: Onderzoek
Soort:

Materiaalkosten gestegen in mondiale risico-index

Met stip gestegen in de ranglijst van bedrijfsrisico’s: materiaalkosten. In de Lloyds Risk Index stonden deze twee jaar geleden nog op plek zeven, maar nu zijn ze al de top-vier binnengedrongen.

Verzekeraar Lloyds stelt elke twee jaar een lijst op met daarin de grootste bedrijfsrisico’s. De bevindingen van het verzekeringsbedrijf zijn niet zomaar uit de lucht gegrepen; voor het opstellen van de lijst gaan enquêteformulieren naar leidende bedrijven overal ter wereld.  Een gevolg van de internationale scope van het onderzoek is dat er belangrijke regionale verschillen zijn. Zo blijkt dat bedrijven in Azië, een belangrijk productiegebied, het gevaar van stijgende materiaalkosten zelfs op nummer één zetten.

Voorrang voor juristen, IT en finance

Ondanks de toegenomen aandacht van bedrijven voor materiaalkosten zijn er andere risicocategorieën die een nog belangrijkere plek in de bedrijfsagenda’s hebben gekregen.  Inkoopmanagers merken daardoor dat vooral juristen en collega’s in finance en IT meer invloed krijgen bij de bedrijfsleiding. Deze is namelijk vooral bang voor hogere belastingen, een risico dat nu op nummer één staat in de risico-index. Twee jaar geleden was dat nog nummer 13. Hogere belastingen verdringen daarmee het verlies van klanten en geannuleerde bestellingen als bedreiging naar de tweede plek. 

Sowieso zien bedrijven een grotere  bemoeizucht van overheden als een groot probleem; excessieve en strikte wet- en regelgeving steeg van plek 10 naar plek 5. Tevens is de aandacht voor cyberdreigingen sterk toegenomen; deze steeg van plek 12 naar plek 3.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.