Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
27
09
14
Kristel Hurenkamp
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Kristel Hurenkamp
Dossier: Duurzaam inkopen
Soort:

Materialen nieuwe verkeersleidingpost ProRail circulair ingekocht

ProRail is gestart met een pilot om een deel van de inrichting van de nieuwe verkeersleidingspost circulair in te kopen. De afdeling Facilitaire Zaken wil hiermee uiteindelijk minder materiaal gebruiken, om zo kosten, CO2-footprint en uitputting van schaarse grondstoffen te reduceren.

Het nieuwe gebouw beslaat ongeveer 4.500 vierkante meter en gaat het hart vormen van de treindienstactiviteiten van ProRail in en om Utrecht. De pilot richt zich vooral op nieuwe prestatiegerichte contractvormen en de circulaire inkoop van de vloerbedekking en het losse meubilair in de kantoorvleugel van de verkeersleidingspost.

Duurzame huisvesting
Naast de inrichting, is ook bij het ontwerp van het gebouw veel aandacht besteed aan duurzaamheid. Er is bij het gebouw gebruik gemaakt van zonnecellen, driedubbel glas en hybride koelmachines. Voor de buitenkant van het gebouw is cortenstaal gebruikt. Dit is een duurzaam product met natuurlijke uitstraling, met een typische roestbruine kleur en met een natuurlijke zonweringsfunctie. De post biedt ruimte aan een seinzaal van ongeveer 1.000 vierkante meter van waaruit medewerkers rondom zicht hebben op het spoor en de omgeving.

Vooroplopen met pilotlocatie
Over het algemeen heeft de overheid weinig ervaring met circulair inkopen. Om de opgedane kennis later te kunnen delen heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken ProRail gevraagd om de verkeersleidingspost als pilotlocatie voor grondstoffenmanagement en nieuwe inkoopsystemen beschikbaar te stellen.

Circulaire economie
Circulaire inkoop richt zich op de inkoop van bedrijven volgens de principes van de circulaire economie. Zo wordt er al bij het ontwerp en de productie van producten rekening gehouden met hergebruik. Ook is de keuze voor materialen en onderhoud gericht op een langere levensduur of hoogwaardige recycling.

Kristel Hurenkamp
Door Kristel Hurenkamp
Kristel Hurenkamp

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.