Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
24
10
17
Samira Huibregtse
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Samira Huibregtse
Dossier: Economie
Soort:

Medicijnprijs stijgt 130 miljoen euro door btw-verhoging

In het regeringsakkoord staat dat het lage btw-tarief van 6 procent wordt verhoogd naar 9 procent. Dit geldt ook voor de prijs van geneesmiddelen. Daardoor zullen de kosten van de farmaceutische zorg met 130 miljoen euro toenemen. Dat heeft Stichting Farmaceutische Kengetallen (SFK) berekend.

In 2016 hebben apotheken voor 4,3 miljard euro aan medicijnen en farmaceutische zorg die binnen de zorgverzekering valt geleverd. De btw is hierin nog niet berekend. Omdat apotheken btw-plichtig zijn, moesten ze in 2016 ook nog 260 miljoen euro aan btw in rekening brengen bij de zorgverzekeraars. De btw wordt nu verhoogd, wat zou betekenen dat het btw-bedrag dat de apotheken in rekening zullen brengen bij de zorgverzekeraars zal toenemen tot 390 miljoen euro. Als de zorgverzekeraars hier geen compensatie voor krijgen, dan moeten ze de zorgpremie ophogen, willen ze de medicijnen kunnen betalen.

Ziekenhuizen
Ook de inkoopafdeling van de ziekenhuizen zal de stijging van het lage btw-tarief gaan merken. Ziekenhuizen zijn niet btw-plichtig over hun zorgtarieven, maar moeten wel medicijnen en apparatuur inkopen die btw-plichtig zijn. Aangezien ziekenhuizen de btw niet mogen doorberekenen, zullen ze de stijging zelf moeten vergoeden. Dit wordt mogelijk verwerkt in de ziekenhuistarieven, denkt SFK.

Plannen regeerakkoord
De kostenstijging wordt wel enigszins gematigd door andere plannen uit het regeerakkoord, bijvoorbeeld om de totale kosten voor medicijnen en hulpmiddelen te beteugelen. Het doel is om per jaar 460 miljoen euro te besparen door scherper in te kopen, een overheveling van medicijnen naar ziekenhuisbudget en aanpassing van de wet geneesmiddelprijzen.

Samira Huibregtse
Door Samira Huibregtse
Samira Huibregtse is een jonge, enthousiaste journalist die met plezier op zoek gaat naar interessant nieuws in de wereld van inkopen en aanbesteden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.