Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
23
04
14
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
1
Door Koos Plegt
Dossier: Overheidaanbesteding
Soort:

“Meer controle op onderaannemers bij grote aanbestedingen”

De Nederlandse overheid moet bij de bouw van grote werken meer letten op maatschappelijk verantwoord aanbesteden, vindt vakbond FNV. Hierdoor zouden meer Nederlandse werknemers aan de slag kunnen.

De oproep van FNV komt op het moment dat de aanbesteding van nieuwe infrastructurele projecten in de provincie Groningen op stapel staat. De bond denkt zelf vooral aan het verplichten van onderaannemers om het cao-loon uit te betalen. Bij onderaannemers zou al jaren sprake zijn van wantoestanden. Bij grootschalig aanbestede projecten, zoals in de Eemshaven, kregen werknemers volgens FNV te maken met onder meer onderbetaling, te lange werktijden en onveilige arbeidsomstandigheden.

Te weinig salaris
Bij de bouw van de RWE energiecentrale zou als gevolg van de handelwijze van onderaannemers 80 tot 100 miljoen euro te weinig salaris zijn uitbetaald. Door meer te letten op cao-lonen zouden aannemers minder snel geneigd zijn personeel uit het buitenland te halen en kan ook de werkloosheid onder Nederlandse bouwvakkers terug worden gedrongen. Volgens bondsbestuurder Camara van der Stoel wil de vakbond binnenkort hierover in overleg met de lokale overheid.

Opvallend moment
De oproep voor meer maatschappelijk verantwoord aanbesteden van FNV komt op een opvallend moment. Vanuit aannemers kwam halverwege maart juist de klacht dat sociaal beleid van de overheid bij bouwopdrachten leidt tot het noodgedwongen ontslaan van eigen mensen doordat zij te maken hebben met de eis lokale werklozen aan te nemen. Vooral wegenbouwers en andere bedrijven die in infrastructurele werken uitvoeren hebben hier last van. Een nationaal stimuleringsplan om de komende jaren drieduizend werklozen aan gesubsidieerd werk te helpen zou daardoor averechts uitpakken.

Reacties:

  • Maarten Erasmus | 12-05-2014 om 10:05

    Nobel streven van de FNV. Jammer dat de indruk wordt gewekt dat de inzet van buitenlandse werknemers per definitie misstanden in de hand werkt en de inzet van Nederlanders altijd correct gebeurt. Het zou de FNV sieren, zich te beperken tot het bevorderen van goed opdrachtgeverschap, waarbij loon en loonafdrachten door onderaannemers transparant zijn. Het al dan niet inzetten van buitenlanders is een andere discussie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.