Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
11
06
14
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Koos Plegt
Dossier: Overheidaanbesteding
Soort:

Meer opdrachten MKB bij aanbesteden werken

MKB-ondernemers haalden vorig jaar meer opdrachten binnen in de grond-, weg- en waterbouw. Dit geldt echter niet voor kleine MKB’ers, die juist vaker tegen disproportionele eisen aanlopen.

Uit een onderzoeksrapport in opdracht van brancheorganisatie MKB INFRA blijkt dat het lokale en regionale aannemers het afgelopen jaar meer opdrachten in de grond-, weg- en waterbouw hebben binnengehaald. Vooral in grotere gemeentes gingen opdrachten vaker naar MKB-ondernemers. Het omzetaandeel van lokale en regionale aannemers steeg met respectievelijk 13 en 16 procent, schrijft NU.nl.

Disproportionele eisen
Het zijn vooral de MKB-bedrijven met een omzet boven de 5 miljoen euro die profiteren, met name in grotere gemeentes die de drempelbedragen bij onderhandse aanbestedingen hebben verhoogd. Kleinere bedrijven worden hierdoor juist vaker uitgesloten, blijkt uit het rapport van onderzoeksbureau USP. Veel kleinere aannemers zien naar eigen zeggen disproportionele eisen. Twee derde van de kleinere bedrijven ziet opdrachten die zij naar eigen zeggen wel zouden kunnen uitvoeren, maar waarin zij niet mogen meedingen naar een gunning. 

Laagste prijs
Over de nieuwe Aanbestedingswet zijn opdrachtgevers over het algemeen positiever dan marktpartijen. 30 Procent van de aanbestedende diensten vindt dat er een meer ‘level playing field’ is ontstaan, tegenover 19 procent van de leveranciers. Opdrachtnemers die inschrijven op aanbestedingen via EMVI, zeggen daar meer tijd voor kwijt te zijn. Ondertussen geeft 80 procent van de opdrachtgevers de voorkeur aan de laagste prijs bij gunningen, aangezien het volgens hen doorgaans om eenvoudig repetitief werk gaat in deze sector.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.