Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
16
12
16
Samira Huibregtse
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
1
Door Samira Huibregtse
Dossier: Global
Soort:

Meerderheid EU steunt hogere invoerheffingen

Meerderheid EU steunt hogere invoerheffingen

Een meerderheid van de lidstaten van de Europese Unie steunt het idee dat er hogere invoerheffingen moeten komen als blijkt dat producten ver onder de kostprijs op de Europese markt worden verkocht. Er is wel één voorwaarde: er moet sprake zijn van manipulatie van de grondstofkosten. Dit meldt Het Financieele Dagblad.

Het gaat om een compromis dat de voorzitter van Slowakije heeft ingebracht. Nederland, het Verenigd Koninkrijk en Zweden konden zich hier niet in vinden. Zij denken dat te hoge invoerheffingen nadelig kunnen zijn voor importerende ondernemingen, met name het midden- en kleinbedrijf.

Lesser duty rule
Eerder was er al de zogenoemde ‘lesser duty rule’. Deze regel voorkomt dat extra invoerheffingen bij bewezen dumpingpraktijken hoger uitvallen dan de schade die binnenlandse producenten lijden. Hier wordt wel rekening gehouden met de belangen van de importerende bedrijven.

Verstoring
Een meerderheid van de landen van de Europese Unie zijn het er mee eens dat de ‘lesser duty rule’ in specifieke gevallen komt te vervallen. Het gaat dan om een ‘verstoring’ bij de grondstoffen die worden gebruikt in een bepaald product. De grondstoffen moeten dan meer dan 27 procent van de productiekosten uitmaken.

Energie
Energie wordt ook als grondstof beschouwd, omdat overheidssubsidies de kosten daarvan dan makkelijker kunnen manipuleren. Zo’n specifieke invulling is noodzakelijk om hogere invoerheffingen juridisch dicht te timmeren.

Samira Huibregtse
Door Samira Huibregtse
Samira Huibregtse is een jonge, enthousiaste journalist die met plezier op zoek gaat naar interessant nieuws in de wereld van inkopen en aanbesteden.

Reacties:

  • Peter_Inkoopadviezen | 19-12-2016 om 17:26

    Die laatste twee zinnen, wat betekenen die?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.