Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
02
09
11
Niels Achtereekte
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Niels Achtereekte
Dossier: Duurzaam inkopen
Soort:

Minder bemoeien met leverancier

Alleen doen waar je zelf goed in bent en de leverancier de rest laten doen. Eenvoudiger gezegd dan gedaan, maar met prestatie-inkoop kan het, stelt Thies Kuijlman, sales- en marketingverantwoordelijke, op crics.com. En dat komt zowel inkoop als contractmanagement ten goede.

Volgens Kuijlman zijn de meeste inkopers geneigd buiten hun kennisgebied te treden. Dat is menselijk, maar ook nadelig. Je zit immers al gauw in elkaars vaarwater. Het resultaat is dat inkoop geplande besparingen niet behaalt, waardoor contractmanagement haar doelstellingen niet haalt.
 
Prettig gesprek
Als voordeel van prestatie-inkoop geldt volgens Kuijlman dat afspraken helder zijn, aangezien de leverancier ze zelf aangeeft. En dat neemt spanning weg. Kuijlman gaat er vanuit dat een leverancier trots is op zijn expertise. “Dus je heb een heel prettig gesprek. De leverancier krijgt de kans om waarde toe te voegen”, stelt hij. Zo haalt inkoop op korte termijn haar besparing, net als contractmanagement na een jaar of drie.

Nuance
Ondanks zijn duidelijke voorkeur voor prestatie-inkoop heeft Kuijlman wel ruimte voor nuance richting de praktijk. “Nu maar hopen dat de directie inkoop niet alleen maar blijft afrekenen op behaalde onderhandelingsresultaten. Anders blijven ze de goedkoopste leverancier selecteren in plaats van de beste en dat zou jammer zijn.”

Niels Achtereekte
Door Niels Achtereekte
Niels Achtereekte

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.