Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
27
07
11
Michèle Giebing
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Michèle Giebing
Dossier: Overheidaanbesteding
Soort:

Minder besparen op overheidsinkoop dan gesteld

Eerder berichtten we dat de rijksoverheid miljarden kan besparen op inkoop. Dat blijkt niet helemaal te kloppen, stellen Mr. Gilbert Kooijman en Wim Nieland, respectievelijk managing consultant en managing director bij ADC Performance Improvement.

Kooijman en Nieland geven in het FD wel aan dat er hier en daar zeker wat te verbeteren valt aan de aanbestedingspraktijken van de rijksoverheid. Een forse besparing, die in deze tijd goed uit zou komen, lijkt er helaas niet in te zitten.

Aanbevelingen
De oplossingsrichting bij de verkoop vrijhouden wordt genoemd als aanbeveling, terwijl er al functioneel gespecialiseerd wordt. Volgens het eerder geplaatste artikel kan de overheid het meest winst behalen door een betere bedrijfsvoering en scherper contractmanagement, maar waar nodig wordt al functioneel gespecialiseerd en gecoördineerd.
Een andere aanbeveling was het bundelen van opdrachten binnen een ministerie. Nu blijkt echter dat interdepartementale overleg nodig is om grote aanbestedingen te regelen. Doordat er per ministerie verschillende beveiligingsdiensten zijn, heeft dit een grote bureaucratie tot gevolg. Het is daardoor efficiënter aanbestedingen per ministerie te regelen in plaats van één grote aanbesteding.

Michèle Giebing
Door Michèle Giebing
Michèle Giebing

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.