Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
31
03
11
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Eline Bon
Dossier: Inkopers-Cafe.nl
Soort:

Minder clustering in voorstel Aanbestedingswet

Meedingen naar opdrachten in een aanbestedingsprocedure wordt eenvoudiger en transparanter. Dit houdt onder meer in dat aanbestedende bedrijven straks minder mogen 'clusteren' en minder eisen kunnen stellen.

Dat staat in de nota van wijziging op de Aanbestedingswet die minister Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. De nieuwe regels geven alle ondernemingen een eerlijke kans om opdrachten binnen te halen. Dit bevordert de concurrentie tussen bedrijven, wat moet leiden tot een scherpere prijs en een verbeterde kwaliteit.

Niet meer clusteren
Voor aanbestedende organisaties houdt het in dat zij opdrachten niet meer mogen clusteren en zo kleinere bedrijven uitsluiten. Een bedrijf met 120 vestigingen mag bijvoorbeeld de schoonmaak van alle gebouwen niet meer bundelen in één aanbesteding.
Ook mag de aanbesteder geen onredelijke contractvoorwaarden meer stellen en risico’s op de leveranciers afschuiven. Hierdoor wil Verhagen voorkomen dat een kleine ondernemer alle risico’s van een project moet dragen, terwijl zo’n ondernemer dat helemaal niet kan.

Onafhankelijke commissie
Het midden- en kleinbedrijf heeft veel klachten over regels en onredelijke eisen bij aanbestedingen. Om deze reden is er opnieuw gekeken naar de Aanbestedingswet. Verhagen wil ook een onafhankelijke commissie waar ondernemers klachten over aanbestedingen kunnen indienen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.