Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
21
06
18
Jon Jonoski
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
1
Door Jon Jonoski
Dossier: Inkoop
Soort:

Minister Bruins wil scherpere inkoop medicijnen

Minister Bruins wil scherpere inkoop medicijnen

Minister voor Medische Zorg Bruno Bruins wil vol inzetten op de scherpere inkoop van medicijnen. Om dat voor elkaar te krijgen moeten volgens hem zowel regionaal, landelijk als internationaal de krachten verder worden gebundeld. Ook wil hij het preferentiebeleid van zorgverzekeraars voortzetten.

Het preferentiebeleid houdt in dat zorgverzekeraars zelf mogen bepalen welke versie van een bepaald geneesmiddel zij vergoeden. Zo kunnen zij duurdere fabrikanten dwingen om hun prijzen te verlagen. Dat is dan ook tegen het zere been van de grote farmaceutische bedrijven. Minister Bruins wil daarnaast ook vaker gebruik maken van de mogelijkheid om met fabrikanten over de prijs te onderhandelen voordat het middel vergoed wordt.

Lagere maximumprijzen

Volgens de minister kan met scherpere inkoop jaarlijks 155 miljoen euro bespaard worden. Dit is echter slechts een gedeelte van de maatregelen die hij aankondigde om de medicijnkosten in te perken. Bruins pleit ook voor lagere maximumprijzen en wil hij beter kijken welke geneesmiddelen tegen welke prijs vergoed kunnen worden. Dit moet uiteindelijk in 2022 leiden tot een besparing van 467 miljoen euro per jaar.

Adviesrapport

Het maatregelenpakket van minister Bruins is een reactie op het eind vorig jaar gepubliceerde adviesrapport van de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving (RVS). De Raad stelde daarin dat er niet genoeg gebruik wordt gemaakt van de mogelijkheden om de macht van grote medicijnfabrikanten te ondermijnen.

Jon Jonoski
Door Jon Jonoski
Jon Jonoski is een enthousiaste journalist die zich graag verdiept in de wereld van inkoop en aanbestedingen

Reacties:

  • Lucas | 03-07-2018 om 11:23

    De minister voor Medische Zorg en Sport heet Bruno Bruins.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.