Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
13
06
18
Jon Jonoski
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Jon Jonoski
Dossier: Supply Chain
Soort:

Minister Kaag investeert in strijd tegen kinderarbeid

Minister Kaag investeert in strijd tegen kinderarbeid

Minister van Ontwikkelingssamenwerking Sigrid Kaag gaat structureel investeren om alle vormen van kinderarbeid te bestrijden. Via het Fonds Bestrijding Kinderarbeid wordt de komende vijf jaar 35 miljoen euro vrijgemaakt zodat ondernemingen het probleem in hun productieketens aanpakken. Dat moet gebeuren aan de hand van samenwerkingsverbanden tussen het ministerie, bedrijven en NGO’s.

Minister Kaag maakte deze maatregelen bekend op de Internationale Dag tegen Kinderarbeid en benadrukte tegelijkertijd dat er vooruitgang is geboekt. Sinds het begin van deze eeuw is kinderarbeid 30% afgenomen. Binnen de Verenigde Naties is afgesproken dat deze praktijken in 2025 definitief afgelopen moeten zijn.

Leveranciers

De financiële injectie van het kabinet moet er voor zorgen dat bedrijven gaan onderzoeken of hun leveranciers gebruik maken van kinderarbeid en wat er tegen gedaan kan worden. Daarnaast moet het geld er voor zorgen dat kinderen uit het arbeidsproces gehaald worden, door bijvoorbeeld hun ouders op te gaan leiden. Kaag waarschuwt wel dat deze 35 miljoen nog lang niet genoeg zijn om alle problemen op te lossen. Daarom vindt zij dat ook consumenten verantwoordelijker moeten zijn door goed na te gaan hoe de producten die zij kopen tot stand zijn gekomen.

Tony’s

Volgens Kaag zijn sommige bedrijven heel transparant over hun productieketen. In Nederland noemt zij Tony’s Chocolonely als het bekendste voorbeeld. “Het is niet alleen heel lekkere chocolade, maar het is heel duidelijk dat het product op een eerlijke manier is gemaakt. Zo zou je je als consument altijd moeten afvragen of er kinderarbeid aan je nieuwe aankoop te pas is gekomen.”

Jon Jonoski
Door Jon Jonoski
Jon Jonoski is een enthousiaste journalist die zich graag verdiept in de wereld van inkoop en aanbestedingen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.