Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
18
04
16
Nancy van Bemmel
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Nancy van Bemmel
Dossier: Grondstoffen
Soort:

Mislukte olietop zorgt voor duik olieprijs

De olieprijs heeft vandaag een duik genomen, nadat de grootste olielanden dit weekend geen akkoord wisten te bereiken over maatregelen die de sterk gedaalde prijs een duwtje moesten geven. De zestien landen konden geen oplossing vinden voor de overproductie van olie. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte daarop met 5 procent naar 38,50 dollar. Brentolie werd ruim 4 procent goedkoper, met 41,35 dollar per vat. Dat schrijft Nu.nl.

De olieproducenten wilden in eerste instantie afspraken maken om de olieproductie te bevriezen op het niveau van januari, om zo een verdere daling van de prijs tegen te gaan. De landen zijn samen goed voor circa de helft van de wereldwijde productie Waarschijnlijk komen de landen in juni weer bij elkaar.

Saoedi-Arabië
De deal is gestrand door de houding van Saoedi-Arabië. Deze wilde geen afspraken maken zonder dat aartsrivaal Iran zou worden betrokken bij een deal. Iran schoof dit weekend niet aan de onderhandelingstafel aan. Het land wil namelijk juist fors meer olie gaan produceren nu de sancties tegen het land zijn weggevallen. Saoedi-Arabië en andere golfstaten zijn het hier niet mee eens en eisen dat alle leden van oliekartel OPEC, waaronder Iran, het akkoord moeten ondertekenen.

Contrast
De prijsdaling staat in contrast met de berichtgeving vorige week. Toen werd nog bekend dat de prijs van olie het hoogste niveau in vier maanden had bereikt. Dit was toe te schrijven aan het nieuws dat Noorwegen niet bij het overleg aanwezig zou zijn en de afnemende productie van schalieolie in de VS.

Nancy van Bemmel
Door Nancy van Bemmel
Nancy van Bemmel is een gedreven journalist. Voor Inkopers-café zet ze zich graag in om inkopers snel van het allerlaatste nieuws te voorzien. Heeft u tips voor Nancy? U kunt haar mailen via: nancy@inkopers-cafe.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.