Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
07
06
16
Nancy van Bemmel
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
1
Door Nancy van Bemmel
Dossier: Supply Chain
Soort:

MKB dwingt lange betalingstermijn ook bij eigen leverancier af

MKB dwingt lange betalingstermijn ook bij eigen leverancier af

Lange betalingstermijnen zorgen voor een rem op de groei van het MKB en daarmee de werkgelegenheid. 7 miljard euro moet door het betalingsmoraal afgeschreven worden. Dit is 2,6 procent van de totale omzet in 2015. Dat schrijft Financieel Management op basis van het onderzoek van Intrum Justitia naar het betaalgedrag van Nederlandse bedrijven en de overheid.

Uit het onderzoek blijkt opvallend genoeg dat veel MKB-bedrijven ook elkaar dwingen om de langere betalingstermijn te accepteren. Van de bedrijven die aangeven onder druk gezet te worden om de lange betalingstermijn te accepteren, geeft de helft aan dat het gaat om een groot bedrijf die dit vraagt van een MKB-bedrijf. In 62 procent van de gevallen is het echter een MKB-bedrijf die dit vraagt aan een ander MKB-bedrijf.

Bedreiging voor voortbestaan
Het MKB heeft last van lange betalingstermijnen, maar wordt hierdoor gedwongen om dit ook bij hun eigen leveranciers te doen. Bedrijven accepteren het, omdat ze bang zijn klanten te verliezen, geeft Intrum Justitia aan. Een kwart van de bedrijven geeft wel aan dat het betalingsmoraal een bedreiging is voor het voortbestaan van het bedrijf.

Betalingstermijn weigeren
Ondanks de angst om klanten te verliezen, durven Nederlandse bedrijven wel eerder tegen een lange betalingstermijn in te gaan. 25 procent weigert akkoord te gaan wanneer er een lange betalingstermijn in het contract staat. Dit is aanzienlijk meer dan het gemiddelde in de rest van Europa, waar slechts 15 procent dit doet.

Nancy van Bemmel
Door Nancy van Bemmel
Nancy van Bemmel is een gedreven journalist. Voor Inkopers-café zet ze zich graag in om inkopers snel van het allerlaatste nieuws te voorzien. Heeft u tips voor Nancy? U kunt haar mailen via: nancy@inkopers-cafe.nl

Reacties:

  • Marcel Bressers | 07-06-2016 om 21:34

    Als ik het goed begrijp kunnen we met een beter betalingsmoraal zo’n 2.6% meer winst boeken als we lange termijn denken……. Waarom blijven de meeste ondernemers dan kort termijn denken?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.