Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
13
02
13
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Kelly Hulshof
Dossier: Economie
Soort:

Mkb-inkopers kampen met grondstoftekorten

In de afgelopen drie jaar heeft één op de drie mkb-bedrijven in de industriesector hinder ondervonden bij de inkoop van grondstoffen. De struikelblokken zijn vooral beschikbaarheid en prijsstijgingen.

De inkoopproblemen met betrekking tot grondstoffen leiden tot onderbrekingen in de productie. Dit in combinatie met de prijsstijging van de grondstoffen leidt  weer tot een lagere winstmarge en verminderende omzet. Uit onderzoek van Panteia/EIM blijkt dat meer dan de helft van de ondernemers deze gevolgen in de portemonnee voelt. Bij afnemende bedrijven zijn het vooral het imago en de relatie met klanten die schade oplopen, doordat producten niet op tijd geleverd worden.

Innovatie gevolg van grondstofprobleem
Als gevolg van de  grondstoftekorten is bijna de helft van de ondernemers aan het innoveren geslagen om verdere problemen te voorkomen. Bedrijven zijn bijvoorbeeld op zoek naar alternatieve materialen, efficiëntere ontwerpen en betere productieprocessen. De productinnovatie krijgt hierdoor een enorme boost, ook op lange termijn. Zo verwachten veel ondernemers uit het onderzoek.

Ondanks de inkoopproblemen denken mkb-bedrijven dat de marktwerking het grondstofprobleem vanzelf gaat oplossen. Innovatie, het doorgeven van prijsstijgingen en vervanging van zeldzame grondstoffen zien zij als mogelijke oplossingen. Slechts een kwart van de ondervraagden zegt  geen vertrouwen te hebben in deze tactieken. 

Door Kelly Hulshof
 Kelly Hulshof

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.