Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
05
07
17
Samira Huibregtse
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Samira Huibregtse
Dossier: Economie
Soort:

MKB moet binnen zestig dagen worden betaald

Grote bedrijven moeten sinds 1 juli 2017 een maximale betalingstermijn van zestig dagen hanteren naar MKB-bedrijven en ZZP’ers. Sinds die datum is de gewijzigde Wet (uiterste) Betaaltermijnen van kracht. Dit brengt ook een aantal risico’s met zich mee. Dat meldt Accountant.nl.

Het is voor bedrijven nog wel mogelijk om tot 1 juli 2018 bestaande contracten met MKB-leveranciers om te zetten. Bij nieuwe contracten geldt de wet direct. Danny Siemes, PwC-director, ziet wel een aantal risico’s. Zo is het niet altijd meteen duidelijk welke leveranciers MKB-bedrijf zijn en welke niet. De betalende partij moet dat zelf in kaart brengen en dat moet op tijd gebeuren. Daarnaast kost de doorlooptijd van factuurverwerking en betaling binnen grote organisaties veel tijd.

Overtreding
Als bedrijven na 1 juli 2018 de wet overtreden, dan wordt de betalingstermijn automatisch aangescherpt tot dertig dagen. De debiteur heeft daarnaast ook recht op vergoeding van de huidige wettelijke rente van acht procent over de overschreden termijn. Dat geldt tot zelfs vijf jaar na dato.

Samira Huibregtse
Door Samira Huibregtse
Samira Huibregtse is een jonge, enthousiaste journalist die met plezier op zoek gaat naar interessant nieuws in de wereld van inkopen en aanbesteden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.