Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
01
02
16
Nancy van Bemmel
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Nancy van Bemmel
Dossier: Inkoop
Soort:

MKB-Nederland tikt trage betalers op de vingers

MKB-Nederland wil grote bedrijven per brief gaan aanspreken op hun late betalingen aan kleine leveranciers. De belangenorganisatie overweegt om een zwarte lijst aan te maken, als de actie niet binnen afzienbare tijd verbetering oplevert. “Er moet een einde komen aan de veel te lange betaaltermijnen die kleine ondernemers krijgen opgelegd”, zegt Leendert-Jan Visser, directeur van MKB-Nederland.

“Het duurt soms 90 tot 120 dagen voordat een kleine toeleverancier zijn geld krijgt. Grote bedrijven houden zo werkkapitaal beschikbaar, dat ze dus niet hoeven te lenen. Daarbij stappen ze wel erg makkelijk heen over de gevolgen voor de liquiditeitspositie van de toeleveranciers”, vervolgt Visser. “Talloze ondernemers zijn hierdoor de laatste jaren over de kop gegaan.”

9 miljard euro
MKB’ers hebben zo’n 9 miljard euro aan onbetaalde rekeningen uitstaan. Tussen bedrijven onderling wordt een factuur momenteel gemiddeld na 36,5 dagen voldaan. Een vijfde van alle rekeningen wordt binnen 7 of 14 dagen betaald. Vaak wordt er dan ongevraagd een ‘snelle betalingskorting’ van enkele procenten in mindering gebracht.

Afhankelijk
MKB-Nederland reageert met zijn brief op de initiatiefnota van CDA en ondernemersorganisatie ONL. CDA wil bedrijven in staat stellen grote opdrachtgevers een boete op te leggen als zij hun rekening niet binnen 60 dagen betalen. MKB-Nederland gelooft niet dat dit iets oplost. “Kleine bedrijven zijn vaak afhankelijk van die grote opdrachtgever. Ze durven al nauwelijks een incassobureau achter hun grote klanten aan te sturen, laat staan dat ze een boete in rekening gaan brengen. Uit vrees om die klant meteen kwijt te raken. Bovendien denken wij dat een betaaltermijn van 60 dagen op deze manier eerder de norm gaat worden.”

Inkoopmacht
Grote bedrijven misbruiken hun inkoopmacht, stelt Visser. “De bedrijven moeten beter gaan beseffen wat de gevolgen kunnen zijn als ze hun kleine leveranciers te laat betalen. Opdrachtgevers zijn gebaat bij sterke leveranciers in de keten. Betaal die leveranciers dan ook op tijd. Zet ze niet onder druk om die extreem lange betaaltermijnen te accepteren”, adviseert MKB-Nederland.

Nancy van Bemmel
Door Nancy van Bemmel
Nancy van Bemmel is een gedreven journalist. Voor Inkopers-café zet ze zich graag in om inkopers snel van het allerlaatste nieuws te voorzien. Heeft u tips voor Nancy? U kunt haar mailen via: nancy@inkopers-cafe.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.