Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
18
02
15
Nancy van Bemmel
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Nancy van Bemmel
Dossiers: Duurzaam inkopen, Inkoop
Soort:

Mogelijk overschot aan ebola-pakken

Mogelijk overschot aan ebola-pakken

Artsen zonder Grenzen vermoedt dat er grote overschotten van beschermingspakken, handschoenen, laarzen en schorten ontstaan in Siërra Leone, omdat het ebola-virus zich minder snel verspreidt. “Sommige beschermingsmaterialen zijn nog steeds moeilijk te krijgen, maar we maken ons op dit moment meer zorgen over de enorme overschotten die kunnen ontstaan”, dat zegt inkoopcoördinator Roel Zaat van AzG in gesprek met FD.nl.

De bestrijding van de ebola-uitbraak verloopt grillig. In oktober en november luidden de hulporganisaties nog de noodklok, omdat er een tekort was van honderdduizenden pakken per maand. Geen enkele organisatie, overheid en fabrikant was hierop voorbereid. Sommige fabrikanten, zoals DuPont, hebben hun productie verdrievoudigd.

Te vroeg voor overschot
Nu het aantal besmettingen fors terugloopt, is de toevoer van goederen naar behandelcentra wel aangepast. Shanelle Hall, hoofd inkoop bij Unicef in Kopenhagen, vindt het nog te vroeg om te spreken van een overschot. Hall verwacht dat de vraag naar beschermingsmaterialen voor hulpverleners zal aanblijven. Het draait nu niet alleen om het bevoorraden van klinieken, maar ook om preventie.

Contracten verlengd
De contracten die Unicef heef afgesloten met leveranciers, zijn daarom opnieuw verlengd. Een woordvoerder van Dupont bevestigd aan de krant dat de huidige productiecapaciteit nog steeds nodig is om aan de vraag van klanten te voldoen. “Er zijn op dit moment geen plannen om de productie terug te schroeven.”

Ebola-voorraad
Mocht er de komende maanden toch sprake zijn van een overschot, dan kan dit worden gebruikt om een ‘ebola-voorraad’ aan te leggen, zegt inkoopcoordinator Zaat. “Dan kunnen we in geval van nood snel in actie komen.”

Nancy van Bemmel
Door Nancy van Bemmel
Nancy van Bemmel is een gedreven journalist. Voor Inkopers-café zet ze zich graag in om inkopers snel van het allerlaatste nieuws te voorzien. Heeft u tips voor Nancy? U kunt haar mailen via: nancy@inkopers-cafe.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.