Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
23
02
17
Nancy van Bemmel
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Nancy van Bemmel
Dossier: Duurzaam inkopen
Soort:

Motie: draai erkenning Maleisisch hardhout terug

Motie: draai erkenning Maleisisch hardhout terug
Foto: Adobestock

Kamerlid Ouwehand (PvdD) heeft een motie ingediend over het terugdraaien van de erkenning van Maleisisch hardhout onder het Nederlands duurzaam inkoopbeleid. Er zijn nog steeds grote zorgen over de impact van het hout op het in stand houden van bossen en het respecteren van landrechten.

Na jarenlange discussie had het kabinet in december een knoop doorgehakt: de Nederlandse overheid mag hardhout uit Maleisië inkopen. De beslissing moest een einde maken aan het conflict over het hout, maar riep daarentegen wederom woede op bij verschillende belangenorganisaties.

Inheemse volken
Rechten van inheemse volken in Maleisië worden geschonden door de houtkap, rapporteert Friends of the Earth International (FOEI) in januari. Dit wordt tegengesproken door Staatssecretaris Sharon Dijksma (infrastructuur en milieu) en de toetsingscommissie TPAC.

MTCS-keurmerk
Het hout heeft een MTCS-keurmerk, maar toch bestaan er grote twijfels of bij de kap van regenwouden wel voldoende rekening wordt gehouden met de inheemse bevolking van Maleisië. Ook hebben organisaties zoals Greenpeace en het Wereld Natuur Fonds herhaaldelijk aangegeven dat tropisch bos onverminderd wordt omgezet in plantages.

Belangrijke leverancier
Maleisië is een van de belangrijkste leveranciers van tropisch hardhout voor Nederland. Het Rijk en de provincies willen hier al sinds 2010 gebruik van maken, maar mogen dat niet. Commerciële bouwbedrijven kunnen het hardhout wel inkopen en deden dit vorig jaar voor meer dan 94 miljoen euro.

Nancy van Bemmel
Door Nancy van Bemmel
Nancy van Bemmel is een gedreven journalist. Voor Inkopers-café zet ze zich graag in om inkopers snel van het allerlaatste nieuws te voorzien. Heeft u tips voor Nancy? U kunt haar mailen via: nancy@inkopers-cafe.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.