Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
03
02
14
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Koos Plegt
Dossier: Economie
Soort:

Natuurrampen de grootste spelbrekers in 2013

Natuurrampen zorgden in 2013 voor een enorme schadepost van in totaal 192 miljard dollar. Vooral overstromingen zorgden voor veel economische verliezen en haperende supply chains.

Volgens een rapport van AON Benfield, dat jaarlijks de schade door natuurrampen in kaart brengt, was 2013 een relatief ‘goedkoop’ jaar. De economische verliezen van 192 miljard dollar in het afgelopen jaar lagen 4 procent onder het tienjarige gemiddelde van 200 miljard dollar. De grootste natuurrampen vonden plaats in Europa. De overstromingen in het voorjaar in Centraal-Europa waren de duurste ramp, met een schadepost van 22 miljard dollar. Hier gevestigde toeleveranciers moesten vaak tijdelijk hun productie opschorten. De meest dodelijke ramp, de tyfoon Haiyan in Azië, die 8.000 mensenlevens eiste, koste 7,8 miljard dollar.

Hogere prijzen grondstoffen
De schade in 2013 werd vooral veroorzaakt door overstromingen, aldus het rapport. Vier van de tien duurste rampen waren overstromingen. Maar ook droogte zorgde voor miljardenschades in landen als Brazilië, China, Nieuw-Zeeland en de VS. Vorig jaar was het op drie na warmste jaar sinds 1880. Vooral voor bedrijven die actief zijn in de voedingsmiddelenindustrie zorgde dit voor hogere prijzen. De definitie van een natuurramp is overigens een gebeurtenis met minstens vijftig miljoen dollar schade, een verzekerd verlies van 25 miljoen dollar, tien doden, vijftig gewonden of tweeduizend beschadigde gebouwen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.