Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
02
05
11
Michèle Giebing
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Michèle Giebing
Dossier: Outsourcing
Soort:

Nederland met VOC uitvinder van uitbesteden

Volgens Andrej Hajdasinki, hoogleraar outsourcing aan de Nyenrode Business University is Nederland de grondlegger van het uitbesteden. Het begon allemaal tijdens de Gouden Eeuw.

Hij zegt dit in Supply Chain Magazine. Nederland was in de 17e eeuw al bezig met het uitbesteden, namelijk met de VOC. De Verenigde Oost Indische Compagnie deed dit met  productie van specerijen. Supply Chain Magazine is momenteel bezig met het vastleggen van een canon van uitbesteding.

Trend
Op dit moment is het uitbesteden een enorme trend. Vooral elektronicaproducenten in China en de rest van Azië gaan hier vanwege de lage productiekosten in mee. Elektronica wordt op deze manier steeds goedkoper, wat voor zowel de consument als producent gunstig is.

Maar er zit een addertje onder het gras. Er zitten namelijk ook risico’s aan het uitbesteden van productieprocessen. Mochten er bijvoorbeeld klachten komen over een product, dan heeft het bedrijf deze niet zelf geproduceerd. “Als er straks in Frankrijk twee Philips-tv’s in de fik vliegen, heeft Philips een probleem, ook al maken ze de tv’s niet meer zelf”, zegt Hajdasinki.

Teveel ongerustheid is ook weer niet nodig, stelt hij. Nederlanders hebben ten slotte sinds de Gouden Eeuw al ervaring met uitbesteding. En bovendien: “De kennis en innovatie blijven in Nederland. Je moet hier doen waar je goed in bent, zoals het ontwikkelen van nieuwe producten.”

Michèle Giebing
Door Michèle Giebing
Michèle Giebing

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.