Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
23
08
17
Samira Huibregtse
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Samira Huibregtse
Dossier: Inkoop
Soort:

Nederland snel in het betalen van facturen

Het Nederlandse bedrijfsleven betaalt zijn facturen gemiddeld binnen 46 dagen. Daardoor behoort het tot de wereldtop. Dat blijkt uit een groot internationaal onderzoek van kredietverzekeraar Euler Hermes naar betaalgedrag door bedrijven, schrijft Accountant.nl

Toch moet een op de vier bedrijven wereldwijd minstens 88 dagen wachten voordat de factureren betaald worden. De vier slecht betalende landen zijn China, Griekenland, Italië en Turkije. Maar Frankrijk, India, Japan, Saudi-Arabië, Spanje en Portugal volgen op de voet. Nederland behoort met 46 dagen juist tot een van de snelst betalende landen.

Sectoren
Ook in de sectoren zijn verschillen in betaalsnelheid. In de elektronica en de (machine)bouw duurt het lang voordat facturen betaald worden, namelijk tussen de 80 en 90 dagen. Ook farmacie heeft een score van 80 dagen. In de agri-sector wordt wel snel betaald. Volgens de kredietverzekeraar komt dat doordat vers goed scherpe betalingsvoorwaarden kent.

Wet (uiterste) Betaaltermijnen
De Wet (uiterste) Betaaltermijnen is in Nederland sinds 1 juli gewijzigd. Bedrijven zijn daardoor verplicht om een maximale betalingstermijn van 60 dagen te hanteren. Als de wet wordt overtreden, dan wordt de betalingstermijn automatisch aangescherpt tot dertig dagen. Daarnaast heeft de debiteur dan ook recht op vergoeding van de huidige wettelijke rente van acht procent over de overschreden termijn. Dat geldt tot vijf jaar na dato.

Samira Huibregtse
Door Samira Huibregtse
Samira Huibregtse is een jonge, enthousiaste journalist die met plezier op zoek gaat naar interessant nieuws in de wereld van inkopen en aanbesteden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.