Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
03
09
12
Kristel Hurenkamp
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Kristel Hurenkamp
Dossier: Grondstoffen
Soort:

Nederland: stel je grondstoffen veilig!

Minister Uri Rosenthal (VVD) van Buitenlandse Zaken vindt dat Nederland schaarse grondstoffen moet veiligstellen voor de toekomst. Dat zei hij tijdens het congres ‘What makes the world go round; pathways to circular economy’, georganiseerd door de Rabobank en het Havenbedrijf Rotterdam.

Tijdens het congres benadrukte de VVD’er dat de wereldwijde grondstoffenschaarste de Nederlandse economie bedreigt. Volgens hem gebruiken landen met een monopolie op grondstoffen, zoals Rusland en India, deze macht voor politieke doelen. Opkomende markten kopen nu al overal ter wereld grondstoffen op. “Niet voor niets stelt de VS alles in het werk om minder afhankelijk te worden voor energie en grondstoffen. De strijd om grondstoffen is niet iets wat ons in de toekomst staat te wachten. Het gebeurt nu”, aldus Rosenthal in zijn toespraak op het congres.

Rol voor de overheid
Door innovatie, nieuwe technieken en samenwerking met andere landen kan Nederland nu al grondstoffen veiligstellen voor de toekomst. Rosenthal denkt dan aan gezamenlijke inkoop, bufferopslag van grondstoffen en energie op Nederlandse bodem, meer aandacht voor afvalverwerking en hergebruik. Maar er is volgens hem ook zeker een rol weggelegd voor de overheid. “Het is een deels geopolitiek probleem.”

Kristel Hurenkamp
Door Kristel Hurenkamp
Kristel Hurenkamp

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.