Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
26
09
07
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door webmaster
Dossier: E-procurement
Soort:

Nederlandse consument somber

Het vertrouwen van de Nederlandse consument in de economie heeft in september een deuk gekregen. De index daalde van 15 naar min 1 en dat is de grootste daling ooit in een maand gemeten. stelde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag.


Uit de cijfers blijkt dat het aantal consumenten met sombere verwachtingen over de financiële en economische situatie van de komende twaalf maanden sterk is gegroeid. In augustus waren er nog 16 procent meer optimisten dan pessimisten. In september domineren de pessimisten met 18 procent.

Het CBS wijt de daling in het vertrouwen aan de onrust op de financiële markten die ontstond door de hypotheekproblemen in de Verenigde Staten. Ook zou het gevoel er in koopkracht achteruit te zullen gaan meespelen bij de consument. stelt het CBS. Dat zou de teneur zijn geweest in de berichtgeving.
De koopbereidheid van consumenten is in september eveneens afgenomen. De daling is echter niet scherp en heeft zich nog niet vertaald in minder bestedingen.

Ondernemers bleven onverminderd optimistisch. De index van het producentenvertrouwen in september bleef met 7.5 punten gelijk aan dat van augustus. Daardoor staat de index al sinds midden 2006 relatief hoog. Er waren meer ondernemers die het aantal orders zag stijgen dan ondernemers die het aantal orders zagen dalen. Ook over de werkgelegenheid domineerde het aantal optimistische ondernemers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.