Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
04
02
16
Nancy van Bemmel
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Nancy van Bemmel
Dossier: Inkoop
Soort:

Nederlandse Farmaceuten hebben beperkte voorraden

Nederlandse apothekers kunnen steeds vaker bepaalde geneesmiddelen niet leveren. “Het afgelopen jaar hebben we 625 keer te maken gehad met een tekort aan een medicijn”, zegt directeur Leon Tinke van de apothekersorganisatie KNMP op BNR. “Dat is vier keer meer dan vijf jaar geleden. We zien een extreme stijging.”

Fabrikanten zijn volgens KNMP niet bereid om serieuze voorraden aan te houden. Dit zou niet lonend zijn, gezien de lage prijzen voor generieke patentvrije geneesmiddelen in Nederland. “Op zeventig procent van de medicijnen die we slikken, rust geen patent meer. Gemiddeld kosten die geneesmiddelen 1 tot 3 euro per maand. Er zijn fabrikanten die met zulke lage prijzen voor Nederland maar heel beperkte voorraden aanhouden”, aldus Tinke.

Niet leverbaar
Met zijn uitspraken reageert Tinke op het tekort aan het schildkliermedicijn Thyrax, schrijft het FD. Het Zuidafrikaanse farmabedrijf Aspen meldde eerder deze maand dat het middel na 1 februari niet meer leverbaar is. Dat is het gevolg van een moeizaam verlopende verhuizing van de productie van Oss naar Duitsland. Tinke stelt dat de fabrikant extra voorraden had moeten aanleggen. Dan had Aspen de levering op peil kunnen houden.

Goedkopere medicijnen
Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport onderhandelt al sinds 2012 over ‘financiële arrangementen’ met de farmaceutische industrie. De overheid wil hiermee voor een aantal nieuwe medicijnen een prijsverlaging bedingen bij de producent. Minister Schippers heeft daarnaast plannen om een inkoopplatform op te richten, waar sterkere partijen tegenover de macht van farmaceuten worden geplaatst.

Nancy van Bemmel
Door Nancy van Bemmel
Nancy van Bemmel is een gedreven journalist. Voor Inkopers-café zet ze zich graag in om inkopers snel van het allerlaatste nieuws te voorzien. Heeft u tips voor Nancy? U kunt haar mailen via: nancy@inkopers-cafe.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.