Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
01
05
12
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Wiebeke Sittrop
Dossier: Economie
Soort:

Nederlandse industrie krimpt licht: NEVI PMI 49.0

Zoetermeer, 1 mei 2012 - De NEVI PMI® daalde in april (van 49.6) naar 49.0. Een lichte inkrimping, maar wel het laagste cijfer in drie maanden. De NEVI PMI is de samengestelde inkoopmanagersindex die maandelijks een algemeen beeld geeft van de economische activiteiten in de verschillende industrieën en wordt uitgegeven door NEVI, hét kennisnetwerk voor inkoop en supply management.

Opnieuw namen de nieuwe orders aanzienlijk af, vooral de binnenlandse. Het aantal buitenlandse orders was echter voor de vierde opeenvolgende maand hoger en stegen meer dan in maart. De hoeveelheid onvoltooid of nog niet uitgevoerd werk daalde opnieuw. De werkgelegenheid daalde licht.
De gemiddelde inkoopkosten bleven fors stijgen. Ook de verkoopprijzen werden hoger, maar deze stijging was minder groot dan de afgelopen maanden.
De inkoopactiviteiten namen opnieuw af, evenals de voorraad ingekochte materialen. De prestaties van leveranciers verslechterden ook deze maand.

 

Redactioneel commentaar op NEVI PMI april (Nederlandse economie krimpt licht; 49.0) door NEVI hoogleraar Arjan van Weele:

De export orders houden het productievolume van onze industrie nog enigszins op peil. Maar de binnenlandse vraag loopt verder terug. Dat komt met name door de bouw, waarvan de effecten nu ook voor de industrie merkbaar worden. Een en ander valt af te leiden uit de NEVI Purchasing Managers Index (PMI) van april. Met name de vraag naar industriële produkten uit Duitsland blijft sterk. Bedrijven die zich op de export richten hebben aanzienlijk minder last van de crisis dan bedrijven die hoofdzakelijk voor de Nederlandse markt werken. Uit het PMI rapport blijkt verder dat industriële bedrijven en toeleveranciers voorraden afbouwen. Vertrekkend personeel wordt niet meer vervangen. Bedrijven hebben veel last van de niet aflatende inkoopinflatie: prijzen van energie, grondstoffen en halffabrikaten blijven sterk stijgen en kunnen door de sterke concurrentie niet geheel in de verkoopprijzen worden doorberekend.
Ook in Duitsland loopt de PMI nu terug, hetgeen zich ongetwijfeld gaat vertalen in een lagere vraag naar Nederlandse produkten. Het blijft dus kwakkelen. Ik verlaag mijn rapportcijfer naar 6.3.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.