Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
23
12
16
Samira Huibregtse
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Samira Huibregtse
Dossier: Inkoop
Soort:

Nederlandse overheid mag Maleisisch hardhout inkopen

Nederlandse overheid mag Maleisisch hardhout inkopen

Na een jarenlange discussie heeft het kabinet de knoop doorgehakt: de Nederlandse overheid mag het hardhout uit Maleisië inkopen. Dit meldt Staatsecretaris Sharon Dijksma (PvdA, milieu) in een brief aan de Tweede Kamer. Deze beslissing moet een einde maken aan het conflict over het Maleisische hout.

Ook al zit er een MTCS-keurmerk op, het hout uit Maleisië is al jarenlang een probleem. Natuurorganisaties als het Wereld Natuur fonds en Greenpeace beweerden, volgens Trouw, dat bij de kap van bossen te weinig bomen terug worden geplant. Daarnaast zouden de rechten van de lokale bevolking niet worden gerespecteerd.

Goedkeuring
Dijksma hoopte het hout alsnog goedgekeurd te krijgen en reisde daarom af naar Maleisië. Daar raakte ze ervan overtuigd dat de problemen met kaalkap en het schenden van lokale belangen zijn opgelost. Ook de toetsingscommissie reisde afgelopen maand naar Maleisië voor een veldonderzoek. Ondanks dat de toetsingscommissie er maar drie dagen was zagen zij dat de knelpunten aangaande MTCS goed genoeg zijn opgelost. Voor Dijksma is hiermee de weg vrij voor import het Maleisische hardhout.

Belangrijke leverancier
Maleisië is een van de belangrijkste leveranciers van tropisch hardhout voor Nederland. Het Rijk en provincies wilden daar sinds 2010 al gebruik van maken, maar mochten het niet. Commerciële bouwbedrijven mochten het hardhout wel inkopen, en deden dit vorig jaar voor meer dan 94 miljoen euro.  

Samira Huibregtse
Door Samira Huibregtse
Samira Huibregtse is een jonge, enthousiaste journalist die met plezier op zoek gaat naar interessant nieuws in de wereld van inkopen en aanbesteden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.