Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
02
01
07
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door webmaster
Dossier: Economie
Soort:

Nederlandse productiesector blijft groeien. tempo neemt af

De NEVI DPA PMI® noteerde in december een cijfer van 54.4. gedaald van 55.2 in november. Dit duidt op een verdere robuuste uitbreiding van de Nederlandse productiesector. voor de achttiende achtereenvolgende maand. Desondanks bleef de PMI index dalen na het hoogtepunt in juli. en werd in december het laagste cijfer van de afgelopen veertien maanden bereikt. De PMI werd positief beïnvloed door vier van de vijf PMI componenten.


December liet een duidelijke stijging zien van de productie. zij het in de laagste mate sinds juli 2005. Voor de negentiende achtereenvolgende maand waren er meer nieuwe orders. In december steeg het aantal ontvangen nieuwe export orders opnieuw. hoewel in het laagste groeitempo in achttien maanden.

De stijging van het nieuwe aantal ontvangen orders in december resulteerde in een grotere hoeveelheid onvoltooid of nog niet uitgevoerd werk. De Nederlandse producenten trokken in december meer personeel aan. zij het in mindere mate dan in november gebeurde. De grotere hoeveelheid onvoltooid of nog niet uitgevoerd werk leidde soms tot het voldoen van nieuwe orders uit de bestaande voorraden. De voorraad ingekocht materiaal kromp het sterkst in negen maanden. Ook voorraadreductieprogramma’s droegen hieraan bij.

De inkoopactiviteit nam sterk toe. hoewel dit de kleinste uitbreiding was in zestien maanden. De gemiddelde levertijden waren opnieuw langer. wat volgens de panelleden kwam door de volle orderboeken en het gebrek aan capaciteit bij de leveranciers.

Het gebrek aan grondstoffen en de sterke vraag naar materiaal waren de oorzaken voor de scherpe stijging van de gemiddelde inkoopprijzen. De hogere grondstof- en energiekosten werden deels doorberekend. wat bijdroeg aan de robuuste verkoopprijsinflatie.

Bron: NEVI

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.