Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
01
04
05
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door webmaster
Dossier: Economie
Soort:

Nederlandse productiesector blijft krimpen. ondanks een stijging van het aantal

Zoetermeer. De NEVI/Yacht PMI van maart wijst op een verdere teruggang van de economische situatie in Nederland. Met 49.6 was de teruggang echter minder snel dan in februari. Na twee maanden van contractie herstelde de Nederlandse productiesector zich iets. mede dankzij een marginale stijging van het aantal ontvangen nieuwe orders. Het aantal nieuwe exportorders daalde echter. voor de derde achtereenvolgende maand. Het tempo lag iets lager dan in februari. toen de grootste daling in twintig maanden werd genoteerd.

In maart werd veel onvoltooid werk door de Nederlandse productiebedrijven afgemaakt. De voorraden gereed product slonken voor de vierde achtereenvolgende maand. Het tempo zakte echter tot bijna nul. Het personeelsbestand in de Nederlandse productiesector nam ook in maart weer snel af. zij het in een lager tempo dan de afgelopen drie maanden.

De inkoopprijzen stegen scherp. aangewakkerd door de stijgende kosten van belangrijke grondstoffen als olie en staal. Desondanks daalde de inkoopprijsinflatie tot het laagste niveau van de afgelopen twaalf maanden. De prijzen die door de Nederlandse productiebedrijven werden gevraagd. stegen voor de tiende achtereenvolgende maand. Bijna 15% van de bedrijven reduceerde echter de verkoopprijzen. veelal in respons op de sterke concurrentie. Daardoor lag de verkoopprijsinflatie een stuk lager dan de inkopprijsinflatie.

Veel bedrijven spraken hun voorraden grondstoffen en halffabrikaten aan. Daardoor daalde de hoeveelheid ingekocht materiaal voor de derde achtereenvolgende maand en slonken de grondstofvoorraden sneller dan in de voorafgaande zevenentwintig maanden. De levertijden van de leveranciers werden voor de derde achtereenvolgende maand langer.

Bron: NEVI

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.