Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
03
03
10
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Eline van den Broek
Dossier: Index / overzicht / marktplaats / overig
Soort:

Nergens zoveel overhead als bij gemeenten

Nederlandse gemeenten verspillen een groot gedeelte van hun budget aan overhead kosten. Dat blijkt uit onderzoek van Berenschot. Het onderzoeksbureau definieert overhead als ‘managers, hun personeel en het ondersteunend personeel’. Behalve gemeenten hebben volgens de onderzoeksresultaten ook HBO-instellingen (25,2 procent) en goede doelen organisaties (24,5 procent) relatief veel overhead, maar de lokale overheid spant de kroon.

Het onderzoek wijst uit dat er grote verschillen zijn tussen verschillende gemeenten. Gemeenten die het volgens Berenschot goed doen besteden 10 procent onder het gemiddelde aan overhead. Dit zou volgens het onderzoeksbureau kunnen betekenen dat de overhead bij de anderen nog zeker 10 procent omlaag moet kunnen.

Er is geen duidelijkheid over het precieze aantal ambtenaren per gemeente. Berenschot geeft de cijfers niet prijs en de Vereniging Nederlandse Gemeenten verklaart alleen te weten dat er bij alle gemeenten samen zo'n 171.000 ambtenaren werken. Opvallend is dat de steden Rotterdam en Amsterdam bovenaan het lijstje staan van hoeveelheid ambtenaren per inwoners.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.