Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
20
09
11
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Wiebeke Sittrop
Dossier: Duurzaam inkopen
Soort:

NEVI: Overheid kan miljarden besparen

De overheid kan op eenvoudige wijze miljarden besparen. Dat zegt NEVI, het kennisnetwerk voor inkoop en supply management. Professioneel en duurzaam inkopen draagt bij aan effectieve besteding van overheidsgelden. NEVI dringt er bij de politieke partijen op aan de inkoopfunctie van de overheid serieus te nemen.

Ervaring leert dat gemiddeld enkele procenten bespaard kunnen worden door middel van effectief inkoopbeleid. Bij een jaarlijks inkoopvolume van 120 miljard euro resulteert dat al in enkele miljarden. Soortgelijke initiatieven hebben in Groot-Brittannië binnen 10 maanden tijd geleid tot een besparing van 3.75 GBP  miljard.

Bovendien wordt door professionele inkoop innovatie en een duurzaam inkoopbeleid gestimuleerd, beiden belangrijke speerpunten van het huidige kabinet. Voorwaarde voor een professioneel (duurzaam) inkoopbeleid van de overheid is de professionalisering van het opdrachtgeverschap. Niet alleen vanuit inkoop, maar ook de bestuurlijke verankering is essentieel voor de realisatie van effectieve besteding van overheidsgelden.

Het uitgangspunt moet zijn “best value for tax payers money”. Zeker in tijden waarin het kabinet ‘kostenbesparingen’ als het toverwoord ziet voor economisch barre tijden, aldus NEVI, in reactie op de Miljoenennota die vandaag door minister De Jager is aangeboden aan de Tweede Kamer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.