Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
02
02
18
Samira Huibregtse
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Samira Huibregtse
Dossier: PMI
Soort:

NEVI PMI bereikt opnieuw recordhoogte

NEVI PMI bereikt opnieuw recordhoogte

De NEVI Purchasing Managers’ Index (PMI) is in januari wederom gestegen naar een nieuw record van 62,5. Deze waarde is net iets hoger dan het eerdere hoogst genoteerde niveau van november. Vooral de levertijden, en de voorraad ingekochte materialen stegen hard en bereikten daarmee de hoogste waarde sinds het begin van dit onderzoek. Dat meldt NEVI.

Ook de productieomvang nam sterk toe en was opnieuw een van de grootste tot nu toe, al was het wel de kleinste toename in drie maanden. De groei van de nieuwe orders uit het binnen- en buitenland bleef in de buurt van de eerdere records. Maar vooral de voorraad ingekochte materialen en de levertijd stegen hard.

Voorraad ingekochte materialen
De voorraad ingekochte materialen nam in ongekende mate toe. De Nederlandse producenten kochten namelijk veel materialen in, uit angst voor een grondstoftekort. De groei van de materiaalvoorraad kwam in januari uit op een waarde van zo’n 57 en is daarmee het hoogst sinds het begin van dit onderzoek in maart 2000. Daarnaast komt de huidige periode van groei nu op zeventien maanden.

Levertijden
De levertijden hebben sinds het begin van dit onderzoek nog nooit zo lang geduurd, meldden de Nederlandse producenten. Meer dan een derde van de respondenten gaf aan dat de levertijden langer waren dan de vorige maand. Als oorzaak hiervoor noemden zij het grondstoftekort.

NEVI PMI
De NEVI PMI wordt opgesteld aan de hand van een maandelijkse vragenlijst die door zo’n 350 inkoopmanagers uit heel Nederland wordt ingevuld. Het is een samengestelde index die is ontworpen om een duidelijk beeld te krijgen van de economische activiteiten in de verschillende industrieën. Als de PMI een waarde heeft van 50,0, dan is er geen sprake van verandering in de economische activiteiten. Ligt de waarde onder de 50,0, dan is er sprake van een daling. Een score boven de 50,0 geeft een stijgende economie aan. Hoe groter de afwijking van 50,0, hoe groter de mate van verandering in de index.

Samira Huibregtse
Door Samira Huibregtse
Samira Huibregtse is een jonge, enthousiaste journalist die met plezier op zoek gaat naar interessant nieuws in de wereld van inkopen en aanbesteden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.